Каратанчева разказа за новата си академия и намекна за скорошно отказване

от в 16:53 на 22.06.2021
Калоян Соколов

Сесил Каратанчева е една от най-успешните български тенисистки в последните близо две десетилетия, като достига до рекордното за нея 35-о място в световната ранглиста и освен това може да се похвали с класиране за четвъртфиналите на Ролан Гарос през 2005-а година. Всичко това родната ни представителка постига на едва 15-годишна възраст, но впоследствие е замесена в допинг скандал и отсъства от кортовете в следващите два сезона.

Българката се завръща, само че поради финансови причини заиграва за Казахстан, ала така и не съумява да повтори по-ранните си успехи. Все пак Каратанчева се завръща под роден флаг през 2014-а и година по-късно се завръща в световния топ 100, след като побеждава бившата номер едно Йелена Янкович на старта на Ролан Гарос.

През последните 24 месеца обаче Сесил така и не е записвала турнирно участие, като същевременно стартира свой собствен проект в центъра на София. Амбициозната състезателка създаде тенис академия, която цели подпомагането на младите таланти в страната и тепърва ще разширява своята дейност, а ето какво каза бившата ни първа ракета пред Tennis.com:

"В академията ни има инсталирани невероятни стерео уредби на всеки корт, които целят да повдигат духа на играчите. Вече си представям различните звучащи миксове и как те ще извеждат играчите от сутринта до края на деня. Самата аз съм пристрастена към музиката и слушам най-различни стилове. Преминавам през хеви метъл, Франк Синатра, та чак до Моцарт. Смятам, че музиката е способна да извади енергии от нас и светът е оцелял досега, защото тя е била създадена.

Цялото ми детство е минало по академиите. Била съм в САЩ при Ник Болетиери, така че съм се учила от най-добрите. Там имахме програма, изпълнена с всевъзможни видове тренировки, а същото беше положението и на лагерите в Европа, когато се готвех с помощта на Патрик Муратоглу. Този придобит опит ме научи на страшно много и сега се надявам да пренеса същите методи в моята собствена академия.

Към момента няма как да работим по модела на Болетиери или Муратголу, защото все още не разполагаме с достатъчно оборудване, за да може децата да тренират и живеят тук, макар че работим в тази посока. За момента разполагаме с шест корта, което е приличен стандарт за Европа и не ни липсва място за разширяване. Хубавото е, че се намираме в столица на България, тъй като така ставаме привлекателна евентуална дестинация.

Надявам се това да бъде един добър старт за тениса у нас, защото има много талантливи деца, които обаче не успяват да се реализират заради недостатъчно добрите условия за спорт в страната, както и недостатъка от треньори на достатъчно високо ниво. Това кара подрастващите да изоставят тренировките и така не развиват докрай потенциала си. Моята същинска цел да събера екип от професионалисти и да дам всичко нужно на младите играчи, било то в технически или чисто ментален аспект.

Винаги съм се виждала в ролята на ментор за младото поколение и смятам, че чрез собствените ми преживявания съм способна да ги предпазя от допускането на дадени грешки. Почти всеки тенисист може да научи някого на самите удари, но точно психологията на спорта разделя много добрите от останалите. Именно затова искам да предам наученото на децата и да им помогна да могат да прилагат качествата си по оптимален начин в официалните мачове."

Самата Сесил си взема кратка почивка през лятото на 2019-а година и е готова да се завърне в Тура, когато изведнъж се появява пандемията. Тенисистка превръща гаража си във фитнес заедно със своя съпруг в желанието си да поддържа форма, само че нейната мотивация рязко спада.

"Прекъсването ми даде спокойствието на домашния уют. Някои хора могат да кажат, че еднообразието омръзва, но всъщност беше страхотно усещане да пия чай в една и съща чаша вкъщи и да се събуждам всяка сутрин на едно и също легло. Тези неща са съвсем нормални в нашето ежедневие, ала съм пътувала толкова много, че за мен е нещо ново и прекрасно. 

Честно казано, не съм взела крайно решение за кариерата си. Не казвам, че всичко е приключило, а по-скоро оставам неутрална. Ще видим какво ще се случи в бъдеще и къде ще ме отведе течението" - завършва Каратанчева.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Каратанчева разказа за новата си академия и намекна за скорошно отказване Калоян Соколов
Теми:  
бгтенис | интервюта | любопитно | сесил каратанчева

Коментари





Следвайте ни в Facebook