Шиникова се бори геройски, но Ван Уйтванк изведе Белгия напред срещу България

от в 05:46 на 31.12.2022
Мартин Петков

Началото на българското участие в новата смесена отборна надпревара - United Cup, далеч не се разви по мечтан начин, след като родните ни представители трябваше да преглътнат известна доза малшанс и отстъпиха пред тима на Гърция с 1:4 победи в балканското дерби от група "А" на турнира. По-малко от 24 часа по-късно обаче настава време за следващия сблъсък в състезанието за България, който се явява срещу селекцията на Белгия, в която на първо време изпъкват имената на Давид Гофен, Кирстен Флипкенс и Елизе Мертенс.

В откриващия програмата в Пърт мач за третия ден на надпреварата на корта в RAC Arena трябваше за битката на вторите ракети при дамите да излязат 31-годишната софиянка Изабелла Шиникова и бившата номер 37 Алисън ван Уйтванк. Българката в първата си среща от турнира демонстрира отлично ниво на игра и водеше със сет и пробив срещу гъркинята Деспина Папамихаил, ала травма в крака ѝ попречи да довърши започнатото и загуби, докато днес мачът отново се оказа изключително равностоен, но в крайна сметка класата на Ван Уйтванк надделя и нашенката отстъпи след 1:6 6:3 3:6. По този начин белгийката и настояща номер 72 в световната ранглиста извежда Белгия напред с 1:0 победи, преди започващия всеки момент сблъсък между Григор Димитров и Давид Гофен, които излизат на корта в повторение на финала от Nitto ATP Finals 2017, когато хасковлията завоюва най-големия трофей в кариерата си досега.

Двубоят стартира с лесни геймове за сервиращите, които пласираха умело началните си удари и продължителността на разиграванията биваше сведена до минимум. За съжаление обаче, от непредвещаваща опасност ситуация българката се скова и сбърка на два пъти от форхенд, преди с двойна грешка да предаде подаването си в противниковата банка.

Ван Уйтванк в това време показваше изключителна стабилност в размените от дъното на корта и връщаше всички топки в половината на сънародничката ни, която така и не съумяваше да намери ритъма в представянето си, поради което допусна за втори път да изгуби сервиса си и след пет поредни гейма на сметката си, белгийката причисли към нея и откриващия сет.

В началото на втората част игровото предимство на белгийката се запази, като тя подхождаше крайно агресивно срещу плитките удари на софиянката и често отиграванията ѝ завършваха с уинър, носейки ѝ пробив аванс в резултата. Предусещаща наближаващото поражение при това стечение на обстоятелствата, то Белла видимо се отпусна от напрежението и започна да играе с далеч по-голямо спокойствие.

Резултатът от това сериозно подобрение в представянето на световната номер 381 не закъсня и тя скоропостижно се сдоби с инициативата на корта, като с всяка следваща точка излъчваше все по-голямо самочувствие. Шиникова упражни сериозен натиск над сервиса на определяната като фаворит в срещата белгийка и за наша радост, спечели четири поредни гейма, за да сътвори обрат, като впоследствие запази аванса си чрез безупречно подаване и израни резултатът в отделните сетове.

Решителната трета част стартира по подобие на предишните две за нашето момиче, което трябваше да се бори за спечелването на дебютния си гейм, ала след три отразени брейкбола и куп изящни изпълнения от дланния си удар, то световната номер 381 намери сили да оцелее, поддържайки паритета. С течение на времето обаче умората за Шиникова се оказа непреодолимо препятствие и под нейния знак българката допусна куп грешки, бивайки неконкурентноспособна на по-високоранкираната състезателка, при което във втората половина на сета инкасира пробив, оказал се с пагубно значение за крайния изход на срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шиникова се бори геройски, но Ван Уйтванк изведе Белгия напред срещу България Мартин Петков
Теми:  
united cup | wta | алисън вай уйтванк | бгтенис | изабелла шиникова

Коментари





Следвайте ни в Facebook