10-та поредна победа: Швьонтек не допусна изненада и е на финал в Острава!

от в 20:31 на 08.10.2022
Мартин Петков

Ига Швьонтек безспорно през тази година се утвърди в ролята на абсолютен доминант в женския тенис след серията си от 37 поредни победи, по време на която спечели Ролан Гарос, а впоследствие преодоля лека криза в представянето си по подобаващ начин, триумфирайки с титлата на US Open. Полякинята си отдаде на заслужена почивка в последния месец и се завърна обратно на корта в хода на тази седмица за WTA 500 надпреварата в Острава, където вече постигна два успеха и днес надгради с нов такъв срещу Екатерина Александрова, за да се класира за финала след 2 часа и 37 минути битка - 7:6(5) 2:6 6:4. В спор за титлата световната номер едно ще срещне местната любимка Барбора Крейчикова, която пък е миналогодишна шампионка от Откритото първенство на Франция.

Още от самото начало на двубоя рускинята демонстрира завидна смелост в действията си на корта и умело на ретур пресираше фаворитката, но силите ѝ стигнаха едва за брейкбол. Ига от своя страна постепенно установи контрол и дори в късна драма получава възможност да отмъкне частта, разполагайки със сетбол, ала световната номер 21 остана непоколебима и предизвика изиграването на тайбрек. В него Швьонтек неколкократно повеждаше, като на два пъти допусна изравняване, но устойчивостта ѝ във важните моменти излезе на пиадестала и откриващият сет беше записан на нейната сметка.

Във втората част всичко показано до този момент от първата ракета на света своебразно напусна корта, при което Александрова се възползва да играе открито в атака и резултатите ѝ не закъсняха - 5:0. Полякинята направи опит да възстанови позицията си, като навакса единия си пробив пасив, ала световната номер 21 биваше толкова уверена в своите умения, че с рибрейк върна равенството в отделните сетове на таблото.

Третата и решителна част беше близо до това да се окаже с пагубен старт за фаворитката, която беше изправена пред спасяването на брейкбол, но се справи с неблагоприятната ситуация, а ние ставаме свидетели на пълен паритет в силите на корта. Двете състезателки до самия край играеха като равна с равна, ала точно тогава блясъкът в богатия репертоар на Швьонтек отново си каза тежката дума и тя реализира пробив в седмия гейм, за да се поздрави впоследствие с 10-ата си поредна победа.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
10-та поредна победа: Швьонтек не допусна изненада и е на финал в Острава! Мартин Петков
Теми:  
wta | екатерина александрова | ига швьонтек | острава

Коментари





Следвайте ни в Facebook