14 месеца по-късно: Доминик Тийм отново е победител в ATP Тура!

от в 15:56 на 12.07.2022
Калоян Соколов

Доминик Тийм получи тежка травма на дясната китка по време на миналогодишното издание на турнира в Майорка и беше принуден да отсъства за 9-месечен период от професионалния тенис. Все пак австриецът преодоля травмата и се завърна през тази пролет на Чаланджъра в Марбея, но беше много далеч от най-доброто си ниво, записвайки цели седем поредни загуби, като спечели само един сет във въпросните двубои. Това доведе до изпадане от топ 300 на бившия шампион от US Open и мнозина специалисти се питаха дали отново ще видим австриеца на оптималното му равнище.

През миналата седмица нещата претърпяха известен положителен обрат за Тийм, защото той успя да спечели един мач при участието си на Чаланджъра в Залцбург и изглежда е придобил нужната доза самочувствие от този резултат, тъй като днес се поздрави с първата си победа в ATP Тура от точно 14 месеца насам. Въпросният успех дойде в откриващия кръг на състезанието от категория ATP 250 в Бощад на червени кортове.

Там негов съперник беше талантливия финландец Емил Руусувуори, когото букмейкърите определяха за фаворит, ала някогашният номер три напомни за най-силните си дни на корта и се наложи с 3:6 6:1 7:6(5), а в следващия кръг му предстои да премери сили с поставения под номер четири - Роберто Баутиста Агут.

Началото не беше никак обнадеждаващо за Тийм, който допускаше купища грешки от наглед печеливши позиции. Скандинавецът пък просто държеше топката в игра и чакаше поредната неуспешна атака от страна на своя опонент. Всичко това доведе до преднина от 5:1 гейма в полза на Руусувуори, но все пак австриецът загатна за част от възможностите си, връщайки единия от пробивите си пасив. До изненада обаче не се стигна и скоро сетът отиде в актива на по-високоранкирания играч.

 Втората част ни накара да повярваме, че Доминик Тийм се е завърнал на пълни обороти, имайки предвид лекотата, с която той съумяваше да пласира уинъри и от двете страни. Късите топки на Доминатора работеха безотказно, а неговият марков бекхенд по правата отново приличаше на добре познатото смъртоносно за съперника оръжие. Световният номер 43 нямаше никакви аргументи да противодейства в тези минути и скоро общият резултат беше изравнен.

 Решаващият сет стартира с пробив преднина за финландеца, само че последва мигновена реакция на Тийм и нещата се върнаха в изходно положение. Играта продължи равностойно до 3:3, когато Руусувуори допусна цели четири непредизвикани грешки подред и на практика подари подаването си. Изглежда напрежението не беше по-малко и в полето на австриеца, защото веднага се стигна до рибрейк и в крайна сметка победителят от сблъсъка щеше да бъде определен в тайбрек.

Там Доминик поведе с 2:1 точки, след като пласира зрелищен форхенд по диагонала и впоследствие избухна с контра от обратния си удар, за да осъществи първи мини брейк. Последва пресилен бекхенд от страна на предварително сочения за фаворит състезател и оттам насетне нямаше проблеми за бившия носител на "мейджър" трофей да се поздрави с дебютната си ATP победа за 2022-ра!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
14 месеца по-късно: Доминик Тийм отново е победител в ATP Тура! Калоян Соколов
Теми:  
atp | бощад | доминик тийм | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook