18-годишният Янаки Милев надви топ поставения в Анталия и завоюва дебютната си титла!

от в 13:43 на 12.03.2023
Калоян Соколов

Янаки Милев несъмнено се доказа като един от най-талантливите млади български състезатели, след като през 2022-ра проби в топ 100 на ранглистата за юноши, а успехите му веднага се пренесоха и в мъжкия тенис. Милев завоюва първата си точка за световната ранглиста на фючърса в София през миналия август, а оттогава вече има два изиграни финала на това ниво, а освен това заедно с Пьотр Нестеров спечелиха мач в основната схема на Sofia Open при двойките. 

Сериозният прогрес на Янаки продължава с пълна сила и през настоящия сезон, в който той вече спечели втория си професионален трофей на двойки, а през настоящата седмица надигра редица по-високоранкирани от него тенисисти, за да се класира за финала поединично на фючърса в Анталия. Там той трябваше да премери сили с топ поставения Шон Куенин, който се намира с над 250 над него в ранглистата, но 18-годишният ни сънародник по никакъв начин не се притесни от това обстоятелство и постигна страхотен обрат за крайното 4:6 6:2 6:2, като по този начин се поздрав с първата си титла на сингъл в своята професионална кариера.

Първият сет определено премина с известна доминация на французина, който в самото начало имаше цели четири възможности за пробив, но нашият сънародник отрази всяка една от тях и не допусна ранно изоставане. Куенин обаче определено се справяше значително по-убедително на начален удар и загуби едва две точки на собствен сервис за цялата първа част, която съумя да спечели, реализирайки пробив в десетия гейм.

Вторият сет също започна равностойно и топ поставеният имаше преднина до 2:1, когато изведнъж българинът влезе в невероятна серия и спечели следващите седем гейма в срещата, за да изравни сетовете и да се откъсне с брейк в решителната част.

Световният номер 530 спря своето пропадане и се разписа в резултата, само че младият ни талант не показваше никакви признаци на нервност и с лекота поддържаше своя аванс, като дори успя да отмъкне още веднъж съперниковото подаване и можеше да отпразнува най-щастливия си момент в тениса, защото малко по-късно официално беше шампион в състезанието.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
18-годишният Янаки Милев надви топ поставения в Анталия и завоюва дебютната си титла! Калоян Соколов
Теми:  
анталия | бгтенис | Обзори | фючърси | янаки милев

Коментари





Следвайте ни в Facebook