5 неща, които научихме от Аустрелиън Оупън (мъже)

от в 15:38 на 04.02.2020
Калоян Соколов
След турнир от Големия шлем винаги е време за равносметки, а ето и част от най-важните такива що се отнася до АТП тура:

1.Новак Джокович е безспорният крал на Аустрелиън Оупън и напълно заслужен нов номер едно:

Сърбинът завоюва осма титла в Австралия, което е абсолютен рекорд в Откритата ера на тениса и освен това вече е с цели 17 трофея от най-престижните надпревари, което го поставя само три зад лидера - Роджър Федерер. Ноле освен това се завръща на трона на световния тенис, измествайки Рафаел Надал, а това става напълно заслужено, след като сърбинът все още няма загуба през годината.



Джокович също така помогна на Сърбия да триумфира в дебютното издание на АТП Къп по-рано през сезона и победи именно Надал във финалния сблъсък на турнира. Балканецът определено изглежда в страховита форма и показва невероятен тенис дори в най-напрегнатите моменти, което го прави тенисистът с когото всички ще трябва да се съобразяват през 2020-та, а ситуацията определено изглежда благосклонна за сърбина в опита му да се установи като най-великият играч за всички времена.



2.Федерер и Надал все още са в голямата игра, но са узявими: 

Роджър Федерер и Рафаел Надал показаха, че все още са способни да побеждават сериозни съперници, ала определено вече не са непобедимите колоси от преди няколко години и времето далеч не работи в тяхна полза.

Федерер избра да не участва на подготвителни турнири преди Аустрелиън Оупън и това изглеждаше, като добре оправдано решение с оглед на първите два кръга, където "Маестрото" се разправи с Джонсън и Крайнович. Впоследствие обаче дойдоха мачовете срещу играчи във форма, каквито несъмнено бяха Милман и Сандгрен и единствено огромния опит на швейцареца го спаси от поражение в тези двубои.

Освен това се видя, че тялото на Роджър вече не може да понася поредица от тежки сблъсъци и той излезе в полуфиналите срещу Джокович в ролята на жертва, споделяйки, че не си е давал повече от 3% шанс за успех. Федерер определено остава заплаха в 2 от 3 сета особено на бързите настилки, но въпреки разредения си график на дневен ред седи голяма въпросителна дали е способен да спечели седем поредни срещи в пълния формат.



Рафаел Надал от друга страна вече изпитва все по-сериозни трудности да надиграва най-големите имена на настилка различна от червената. Загубата му от Джокович в Сидни беляза началото на седмата година без победа за Рафа срещу този съперник на твърди кортове, като положението на испанеца в битките му с Федерер е сходно, тъй като "Матадора" има само една победа над Роджър от 2015-та насам при това постигната на Ролан Гарос.

Играта на Надал все още му позволява да стига до заключителните фази и на по-бързите настилки, само че там вече става трудно за 19-кратния шампион от шлема и това ясно се видя срещу Доминик Тийм, надиграл за пръв път именития си съперник на Голям шлем. Освен това манакорецът допусна поражение и от Давид Гофен, който стилово е един от удобните съперници на световния номер две.

Една от възможните причини за тези резултати е, че за Рафа вече е трудно да налага своя твърде изтощителен физически стил и самият той заяви, че се чувства по-бавен в сравнение с преди. Истина е, че Надал показва по-офанзивен тенис през последните сезони и освен това доразви своя сервис, но изглежда сякаш испанецът ще трябва да се задоволи с поддържаща роля в надпреварите на бързи кортове и ще се съсредоточи главно в сезона на клей, където винаги е основният фаворит за големите трофеи.



3. Доминик Тийм изглежда готов за титла от Големия Шлем:

Преди началото на 2019-та година всички разпознавахме австриецът единствено с успехите му на червено. Сътрудничеството му с Николас Масу обаче доведе до страхотно подобрение в играта на Доминик на бързите кортове и той спечели титлите в Индиън Уелс, Пекин и Виена. Освен това Тийм все по-често започна да побеждава голямата тройка при това в изключително драматични двубои, където показваше огромната си психическа и физическа сила. Ударите на световния номер четири и от двете страни са първокласни, като могат да накарат и най-офанзивните тенисисти да се отбраняват, а кик сервисът му е смъртоносен. В добавка към това австриецът вече показва значително по-голямо търпение в конструирането на точките и добави към арсенала си подсечения бекхенд, което вече му дава пълния пакет да атакува големите титли.



4. Една стъпка напред, две назад за новото поколение:

Приказките за "смяна на караула" в тениса не са от днес или от вчера. Със сигурност не можем да ги наречем и безпочвени, защото младите играчи все по-често постигат победи на големи турнири, като ярък пример за това бе Даниил Медведев, който беше играчът с най-много спечелени срещи през миналия сезон, а освен това годината завърши именно с обещание за промяна, след като Стефанос Циципас триумфира на финалите в Лондон. Турнирите от шлема обаче все още си остават химера за младоците и те за пореден път се сринаха под тежестта на големите очаквания.



 

Младите канадци Шаповалов и Аласим, които направиха страхотен пробив през последните месеци не съумяха да преодолеят дори един кръг, губейки от съперници извън първите 50.Циципас пък пристигна в Мелбърн със заявка, че е готов да извърви целия път, ала Милош Раонич сложи край на участието му още в трети кръг. Медведев пък бе спрян от опитния Стан Вавринка едно стъпало по-нагоре и на преден план излезе тревожната статистика, че руснакът няма нито една победа в петсетов мач през кариерата си.



Единственият позитивен лъч за новата генерация се казваше Александър Зверев, който стартира годината кошмарно с три поредни поражения на АТП Къп, но изненада всички със страхотни игри в Мелбърн и значително подобрен начален удар, който може да върне немецът обратно в челото на ранглистата, където до неотдавна беше.



5.Тандемът Димитров-Гро все още е в процес:

Първата ни ракета подобно на новата генерация от таланти също нямаше бляскаво начало на 2020-та. Мнозина от нас се надяваха,че Григор ще пренесе страхотните си игри от края на 2019-та и през новата година, само че това остана единствено в пожелателен залог. Димитров все пак е с положителен баланс до момента от 3 победи и 2 загуби, като едно от пораженията беше срещу топ играч в лицето на Гофен. Недопустимо е обаче тенисист с опита на българина да загуби от далеч по-ниско ранкирания Томи Пол, след като е наваксал пасив от два сета и си е осигурил възможност да сервира за победата. Това може да се дължи единствено на поразклатеното самочувствие на Димитров от недотам убедителните си изяви в последните месеци и единственият път към възвръщането му е повече игрови ритъм и спечелени двубои.



Именно затова хасковлията си издейства показа за участие в Монпелие през настоящата седмица, където с новия си треньор ще могат да внесат нужните корекции за предстоящите Мастърс турнири в САЩ. Крис Гро не е магьосник и няма как да преобрази Григор в играча от 2017-та за ден-два, а както помним сътрудничеството на Димитров с Дани Валверду също не започна бляскаво и българинът показа крайно неубедителни игри в Торонто и на Олимпиадата преди да поеме отново към успеха. Затова критиките към нашия представител към момента трябва да се сведат до минимум и да видим какво ни вещае бъдещето, за да правим генерални изводи, като по мое лично мнение ще станем свидетели на далеч по-убедителни представяния от Григор Димитров през 2020-та!



 

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
5 неща, които научихме от Аустрелиън Оупън (мъже) Калоян Соколов

Коментари





Следвайте ни в Facebook