8 месеца по-късно: Рафаел Надал отново е на финал и ще спори за трофея в Мелбърн!

от в 14:15 на 08.01.2022
Мирела Николова

Рафаел Надал не бе излизал на корта в официален мач от началото на август миналата година поради контузия в лявото стъпало, а скорошно боледуване от COVID-19 поставяше под допълнително съмнение шансовете на 20-кратния шампион от Шлема на турнира в Мелбърн. Въпреки това обаче испанецът опроверга всички опасения и в хода на настоящата седмица демонстрира отлична игра, която го класира на първи финал от Мастърса в Рим през 2021-ва.

Това стана факт, след като Рафа преодоля съпротивата на световния №95 Емил Руусувуори с 6:4 7:5 в един равностоен мач, продължил близо 2 часа. Така Матадора ще излезе отново на корта през утрешния ден в сблъсъка за трофея, където го очаква Максим Креси, надделял по-рано днес над Григор Димитров.

Началото на двубоя бе поставено от тежък сервис гейм за Надал, който се нуждаеше от време, за да намери ритъма в играта си и бе изправен пред две опасности от загуба на подаването си, които обаче бяха безпроблемно заличени след няколко отлични акции на испанеца от основната линия. С напредването на срещата нивото на Матадора се повишаваше все повече, а неговият форхенд ставаше все по-опасен и му носеше не един и два печеливши удара. 

Манакорецът дочака правилния момент, за да притисне своя съперник в десетия гейм и да се добере до първия си брейкбол, който имаше стойността и на сетбол. В този момент напрежението скова ръката на финландеца и той допусна двойна грешка, предавайки откриващата част.

Вторият сет премина по сходен начин, като в началните минути от него пробивите липсваха и паритетът остана непокътнат до 2:2. Впоследствие обаче успеваемостта на двамата тенисисти от сервис линията спадна значително, а това доведе и до множество шансове за брейк. Рафа успя да се възползва от втората си точка за пробив, с което си осигури възможност да сервира за победата, но няколко пропуска от негова страна станаха причина за моментален рибрейк.

Проблемите на начален удар за Матадора продължиха и в следващия му сервис гейм, тъй като Руусувуори бе във вихъра си и достигна до нов брейкбол, но Надал показа характер и се измъкна от затрудненото положение. След почивката той на свой ред постави под напрежение противниковото подаване и след непредизвикана грешка от форхенд на финландеца реализира решаващ брейк, с който подпечата мястото си във финала.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
8 месеца по-късно: Рафаел Надал отново е на финал и ще спори за трофея в Мелбърн! Мирела Николова
Теми:  
atp | мелбърн | Обзори | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook