Актуалният шампион оцеля: 20-годишният Шелтън остана на 2 гейма от сензацията в ИУ

от в 04:59 на 12.03.2023
Мартин Петков

Тейлър Фриц преди точно една година безспорно изпита най-големите емоции в досегашната си кариера, след като на Мастърса в Индиън Уелс, провеждащ се в родната му Калифорния, извървя целия път до титлата, надигравайки във финала Рафаел Надал, с което сложи край на серията на Матадора от 20 поредни победи на старта на 2022-ра. Американецът през настоящата седмица се завръща обратно на любимия си турнир в Тура в ролята на защитаващ шампион, като още в откриващия кампанията си мач трябваше да премери сили с талантливия си сънародник Бен Шелтън, превърнал се в изненадата на Аустрелиън Оупън с достигането си до четвъртфиналите.

20-годишният левичар вече спечели първия си мач на състезанието в пустинния град, след като надви Фабио Фонини и беше напът да поднесе сензацията през днешния ден, печелейки дебютния сет срещу четвъртия поставен в схемата, но в крайна сметка световният номер 5 запази хладнокръвие и осъществи пълен обрат, дошъл за близо два часа игра - 4:6 6:4 6:3. Следващото изпитание пред Фриц по пътя към защита на трофея му се явява наглед по-безобидно в лицето на 30-ия поставен Себастиан Баез.

Напълно според очакванията, началният удар беше главно действащото лице на корта още от дебютните минути на американското дерби, като всеки от двамата домакински представители засвидетелства уменията си в офанзивния вал на играта. Вървейки гейм за гейм в резултата, Фриц поведе с 40:0 и крайният изход на подаването му изглеждаше предрешен, но именно този момент на подценяване изигра лоша шега на първата ракета на "янките", чието представяне претърпя пълен крах и той загуби следващите девет точки, при което четвъртфиналистът от Мелбърн поведе с пробив. Оттам насетне ръката на 193-сантиметровия левичар не трепна нито за миг, като той пласираше по впечатляващ начин първия си сервис и се поздрави с успеха в откриващия сет.

Втората част нагледно ни представи началните удари на двамата американци в пълния им блясък, като никой от тях не успяваше да се сдобие с брейкбол и неусетно се стигна до 4:4, когато 20-годишният колежански шампион се намираше на само два гейма от това да детронира шампиона в турнира. Това беше и моментът, когато световният номер 41 допусна известни колебания в играта си, пресилвайки неколкократно ударите си, като ги изпрати в аут и Фриц не покача втора покана, за да насочи пълния си фокус към това да търси пробив и желанието му да е агресивен даде искания от него резултат, след като той реализира дебютния си брейк за мача и изравни резултата в отделните сетове.

С това си действие защитаващият шампион възстанови изцяло позицията си на корта за старта на решителната трета част, като неточностите в играта му се "изпариха" и той имаше комфорта да пресира сервиса на младия си сънародник. С всеки изминал гейм, напрежението несъмнено се покачваше, като в играта на нерви Шелтън се оказа неспособен да се надлъгва с четвъртия поставен в схемата и скоропостижно световният номер 5 проби за 4:2 в своя полза, като оттам насетне дирижираше необезпокоявано случващото се и сложи точка на спора в първия си мач при защитата на отличието си в "Златния щат".


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Актуалният шампион оцеля: 20-годишният Шелтън остана на 2 гейма от сензацията в ИУ Мартин Петков
Теми:  
atp | бен шелтън | индиън уелс | тейлър фриц

Коментари





Следвайте ни в Facebook