Александър Донски или какво да очакваме от българите на Sofia Open (част втора)

от в 10:13 на 07.11.2020
Калоян Соколов

Броени часове остават до старта на на Sofia Open, като в тазгодишното издание на надпреварата ще можем да наблюдаваме четирима българи. Става дума за Димитър Кузманов, Адриан Андреев, Александър Донски и Габриел Донев, които се включиха в събитието чрез "уайлдкард", който им беше предоставен от организаторите. Всеки един от родните ни представители е участвал в турнира и преди, но нито един от тях не е спечелил мач досега, а ето и малко лични размисли за националите ни поотделно и шансовете им за добро представяне, продължавайки поредицата с играчът, който днес ще закрие програмата на централния корт в зала "Арена Армеец".

Александър Донски:

Донски е роден в Канада, където живее и тренира в ранните си години, само че бива обявен за безперспективен от Канадската тенис федерация. Това кара Александър да се обърне към българските си корени и той не след дълго става състезател на столичния тенис клуб "Дианабад". Тук той бързо намира своето място под Слънцето и нужното поле за развитие, което му помага да стане професионален тенисист преди 3 години, а 22-годишният играч постига най-голямата си победа в кариерата само 12 месеца по-късно, когато побеждава Александър Лазов, за да триумфира с държавната титла в зала и да си осигури дебют на Sofia Open.

Там Алекс се изправи срещу коравия словак Мартин Клижан и се представи повече от достойно, оставяйки отлични впечатления с играта си, макар загубата с 5:7 1:6. Впоследствие българинът правеше постоянно плавно изкачване в световната ранглиста, докато през миналия сезон той не направи сериозен скок, изкачвайки се до номер 563 в подреждането на ATP. Донски също така завоюва първата си професионална титла на надпревара от сериите "Фючърс" в Претория. Този успех дойде на хард, който е и любимото покритие на Алекс и той играе почти целогодишно на подобни кортове. Всички тези негови отлични изяви му спечелиха място в състава на България за ATP Cup, а също така младокът записа и дебют за Купа "Дейвис", въпреки че той се изразяваше в загуба на двойки срещу Южна Африка в тандем с Александър Лазаров.

Тази година обаче далеч не е така успешна за родния ни представител, като той е спечелил едва една среща в общо шестте надпревари, на които е участвал и постоянно отстъпва от позициите си. Турнирът може би идва в най-неподходящия момент за Донски, само че именно играта на закрито подхожда на българина по перфектен начин. Той е висок 188 сантиметра и използва всеки от тях по отличен начин, за да може да се похвали с безспорно най-добрия сервис спрямо другите ни представители в схемата.

Нашият национал може да постига редица лесни точки с помощта на началния си удар, а освен това разполага с мощен форхенд, с който е способен веднага да развие полученото предимство. Освен това Алекс е огромен любител на късите топки и редовно изненадва неприятно съперника си с това оръжие, до което прибява често и го използва с отлична успеваемост. Ахилесовата пета за българина са качеството на неговите ретури, както и не дотам доброто му придвижване по корта. Тези компоненти го лишават от това да издържа в продължителни размени срещу по-добри от него съперници и да застрашава техните подавания.

Опонент на Донски днес ще бъде Аслан Карацев, който прави истински фурор на Чаланджър Тура, печелейки турнир след турнир. Световният номер 113 дори наскоро бе близо до това да постигне сензация срещу Стан Вавринка и определено показва ниво, с което скоро ще бъде неделима част от топ 100. Карацев изповядва агресивен стил на игра и ще накара българина да се движи далеч повече от обичайното, но ако Александър Донски вкарва висок процент първи сервис и покаже най-добрата си игра, то той определено може да бъде опасен за всеки и да накара Карацев да се труди сериозно, за да намери място във втория кръг на пресявките.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Александър Донски или какво да очакваме от българите на Sofia Open (част втора) Калоян Соколов
Теми:  
sofia open 2020 | александър донски

Коментари





Следвайте ни в Facebook