Анет Контавейт срещу Гарбинье Мугуруса - анализи, очаквания и коефициенти

от в 18:48 на 17.11.2021
Калоян Соколов

Сезонът в дамския тенис е само на един мач от своето приключване, но той обещава да бъде повече от интригуващ. В него сили ще премерят Гарбинье Мугуруса и Анет Контавейт, които ще си оспорват трофея на WTA Finals. Двете вече се срещнаха в груповата фаза, където испанката надделя в два сета и така си осигури класиране за полуфиналите, но нейната съперника вече се беше класирала напред и срещата нямаше чак такава тежест от личната ѝ гледна точка.

Нека сега пък с вас да се запознаем с всички най-интересни подробности около финалната битка между двете и да поразсъждаваме по какъв начин някоя от тях би могла да вземе решително предимство над опонентката си.

Съперничество:

Вече споменахме скорошната победа на Муруруса в Гуадалахара, само че прибалтийката съвсем наскоро буквално се разправи със съпротивата на световната номер пет, разгромявайки я с 6:1 6:1 на турнира в Москва. Все пак бившата лидерка в ранглистата има предимство от 3:2 в преките двубои, ала останалите от тях са с давност от над четири години.

Впечатление обаче прави, че в два от тях ставаме свидетели на обрати, което показва непримиримия характер на състезателките и ни навежда на мисълта, че нищо няма да бъде решено в предстоящия им мач, докато не бъде изиграна и последната точка в него.

Път към финала

Естонката определено имаше по-спокоен път до срещата за титлата, тъй като спечели с лекота дебютните си два двубоя и така си подпечата предсрочно мястото във финалната четворка. Последва вече споменатото поражение от Мугуруса, а Мария Сакари не беше никак далеч от това да нанесе втора поредна загуба на Контавейт, но осмата в света показа характер и надделя заслужено.

Испанката пък стартира кампанията си изключително неприятно, допускайки тежък обрат от Каролина Плишкова, който беше последван от негативен старт в нейния мач с Барбора Крейчикова. Точно тогава двукратната шампионка от Шлема се преобрази изцяло и вече е в серия от шест последователно спечелени сета, за да стигнем до вчерашния ден, когато тя обезличи напълно шампионката от Индиън Уелс - Паула Бадоса.

Как Контавейт би могла да се поздрави с най-голямата си титла в кариерата?

Прибалтийката определено е с далеч по-сериозна моментна увереност, тъй като е спечелила 29 от последните си 32 срещи и вероятно е тенисистката в най-добра моментна форма изобщо. Контавейт отскоро работи със специалиста Дмитрий Турсунов, а тя сама разказва какъв сериозен напредък е постигнала заедно с неговата помощ и я виждаме в едно ново амплоа.

Естонката често се опитва да завършва топката директно от ретур, което е отлична стратегия срещу бившата номер едно, защото тя има сериозни проблеми с втория си сервис и може да допуска сериозен брой двойни грешки, ако е поставена под напрежение. Няма как да не отчетем и значително изострения форхенд на шампионката в Клуж, чиято ефективност е впечатляваща и може да постави с лекота Мугурса в дефанзивно положение, откъдето иберийката не се чувства никак комфортно да продължи разиграването.

Контавейт все пак трябва да покаже нужното търпение и да не прибързва в размените от дъното на корта. И двете тенисистки харесват да налагат високо темпо на игра, така че едва ли ще видим множество продължителни точки. Естонката обаче притежава далеч по-устойчиви контриращи способности и трябва да се опита да забави ритъма на двубоя, а не самата тя да прибързва.

Какви са козовете на Мугуруса, с които да се завърне към върха?

Безспорно тук трябва да отчетем доста по-големия опит на испанката, която е участвала в далеч повече финални сблъсъци и би трябвало да бъде по-спокойна спрямо опонентката си. Световната номер пет също така категорично повишава равнището си през седмицата, а нейното най-високо ниво би било трудно за преодоляване от Контавейт, имайки предвид досегашните успехи на двете.

Мугуруса е длъжна да съкращава разиграванията и определено би била фаворитка при подобен развой на събитията, като се вземе под внимание по-голямата ѝ огнева мощ и умение да пласира завършващи удари. Скъсените бекхенди на иберийката биха били друг способ, който да се окаже ключово оръжие в нейния арсенел, вземайки предвид крайно неубедителните волета на 25-годишната тенисистка.

Бившата първа ракета на света би се чувствала в безопасност до голяма степен, когато насочва ударите си с достатъчна дълбочина, а това е едно от добре развитите ѝ умения. Контавейт рядко пропуска да накаже по-плитките топки в полето си, ала често я виждаме да омеква прекално в обратните случаи и по този начин двукратната шампионка от Шлема би могла да се сдобие решително с инициативата.

Очаквания и коефициенти:

Очаквам един достоен край на сезона в дамския тенис и вероятно ще станем свидетели на поредната оспорвана среща в съперничеството на Анет Контавейт и Гарбинье Мугурса, в която за мен леко предимство би трябвало да има испанката, тъй като знае далеч по-добре как да печели подобни трофеи и ще се възползва от пълната подкрепа по трибуните в мексиканския град.

Букмейкърите са на противопложното мнение и залагат по-скоро на моментното съотношение на силите, предлагайки коефициент от 1,65 в полза на естонката, докато шансовете на Мугуруса се оценяват на 2,20. Всякакви прогнози обаче се причисляват единствено към рамките на гадаенето и за нас остава единствено да проследим мача на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Анет Контавейт срещу Гарбинье Мугуруса - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
wta | wta финали | Анализ | анет контавейт | Гарбинье Мугуруса | гуадалахара | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook