Ашли Барти показа железни нерви и си заслужи дебютна титла на Уимбълдън!

от в 18:15 на 10.07.2021
Калоян Соколов

Ашли Барти за пореден път показа, че няма по-добра тенисистка от нея в момента, завоювайки своята първа титла на Уимбълдън в кариерата си и общо втора в Големия шлем. Барти не остави нито за момент съмнение в своето превъзходство и сломи съпротивата на Каролина Плишкова - 6:3 6:7(4) 6:3. Така Аш си осигури общо четвърти трофей през сезона и увеличи значително водачеството си в годишната ранглиста.

Срещата стартира с огромно надмощие от страна на световната номер едно, която спечели откриващите 14 точки в мача. Плишкова най-после стопира серията на опонентката си, а публиката на централния корт изригна, само че Барти отново проби и интригата в сета изглеждаше на практика нулева. Все пак чехкинята показа признаци на събуждане и върна един от брейковете си пасив.

Топ поставената обаче веднага реагира, вземайки за пореден път подаването на своята съперничка и така се откъсна напред с 5:1 гейма. Изведнъж по-нискоранкираната състезателка се разигра, но за обрат беше твърде късно и частта отиде в полза на фаворитката - 6:3.

Вторият сет бе открит с ас от световната номер 13, ала тя отново не можа да задържи за дълго време подема си и бе пробита, след като допусна две поредни двойни грешки. Австралийката пък изглеждаше сякаш играе финали от Шлема всеки ден и заслужено поведе с 3:1.

В този момент Плишкова реши напълно да отпусне ръката, което се оказа отличен ход и скоро бившата номер едно излезе напред в резултата за 4:3. Чехкинята вече значително по-често правеше завършващи удари, докато първата ракета на света допускаше необичайни неточности, но намери сили да се съвземе и си спечели правото да подава за крайната победа при 6:5 в своя полза. Барти показа сериозни колебания след почивката и логично се стигна до тайбрек, в който "Кралицата на асовете" просто не можеше да сбърка и резонно шампионката щеше да бъде определена в трета решителна част - 7:6.

Там инициативата се пренесе трайно на страната на австралийката, а деветата поставена занижи рязко стандарта си на игра и нещата се върнаха в позициите от началните минути на двубоя. Фаворитката си служеше отлично с първия удар след сервиса и не даваше никаква възможност на противничката си да се защити.

Постепенно чехкинята напипа ритъма от втория сет и регистрира безпроблемен гейм в актива си, за да намали своето изоставане на 2:4. Оттам насетне обаче Барти не показа никакви колебания и този път се справи със задачата да доведе сблъсъка до успешен за себе си завършек, поздравявайки се със спечелването на купата в една от най-значимите тенис надпревари изобщо!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ашли Барти показа железни нерви и си заслужи дебютна титла на Уимбълдън! Калоян Соколов
Теми:  
wta | ашли барти | каролина плишкова | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook