Ашли Барти вдигна титлата в Щутгарт след обрат над Сабаленка

от в 16:32 на 25.04.2021
Тея Кръстева

Световната номер 1 при дамите Ашли Барти вдигна 11-та титла в своята кариера, след като надигра Арина Сабаленка на финала в турнира от категория WTA 500 - Stuttgart Open, реализирайки обрат - 3:6 6:0 6:3. Беларускинята получи контузия в началото на втория сет, което видимо се отрази на нейното представяне, само че Барти бе напълно безкомпромисна, за да триумфира с крайния успех.

Откриващият сет бе изключително равностоен, като и двете тенисистки демонстрираха солидно ниво на игра от основната линия. Световната номер едно обаче бе по-агресивна и логично на няколко пъти достигна до точки за пробив, само че Сабаленка не позволи да заеме ролята на догонваща, възползвайки се от отличната си дефанзива. В средата на частта Барти значително понижи нивото си, като допусна в третия си сервис гейм да отразява цели 3 точки за пробив. Все пак австралийката успя да се измъкне от трудната ситуация, само че колебанията в представянето й не изчезнаха, и по този начин водачката в ранглистата инкасира късен пробив за 3:5. Сабаленка се възползва от открилата се невероятна възможност, спечелвайки първия сет на свой сервис след 6:3.

Вторият сет се разви по коренно различен начин. Вече нямаше помен от стабилната игра на беларускинята, а пък от другата страна Ашли Барти бе загърбила разочарованието от първата част. Световната номер 7 очевидно изпитваше неразположение, като от ракетата й постоянно летяха непредизвикани грешки, а австралийката, възползвайки се максимално от настоящата ситуация, проби подаването на своята съперничка цели 3 пъти, а по този начин възвърна паритета в отделните части - 6:0.

Болката в десния крак, която поставената под номер 5 в основната схема изпитваше, не утихна и това съвсем логично даде своето отражение в началото на заключителния сет, като беларускинята инкасира ранен брейк и пасив от 3:0 гейма. Тогава обаче Барти започна да греши все по-често, а Сабаленка стабилизира играта си, за да скъси изоставането до 3:2. Силите на 22-годишната тенисистка свършиха дотук и така водачката в световната ранглиста отново пое инициативата, нанизвайки нов пробив за 4:2. След това постъпи нов изключително оспорван гейм, който се оказа решаващ и за изхода на цялата среща. Арина не успя да се възползва от последния си шанс за възвръщане на паритета в двубоя и не след дълго световната номер 1 Ашли Барти вече ликуваше с 11-тата си титла на ниво WTA!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ашли Барти вдигна титлата в Щутгарт след обрат над Сабаленка Тея Кръстева
Теми:  
ашли барти

Коментари





Следвайте ни в Facebook