ATP ранглиста: Дебют в топ 5 за Алкарас; скок от цели 31 места за шампиона Музети

от в 06:11 на 25.07.2022
Мартин Петков

Новата работна седмица е вече тук, а с това е време и за обновяването на световната ранглиста. Имайки предвид, че голяма част от състезателите в първите 20 на света се отдават на заслужена почивка и се подготвят усилено за започващото идния понеделник с надпреварата във Вашингтон американско турне, то сериозни размествания в класацията липсват, като ставаме свидетели на едва едно такова в челната десетка, която продължава да бъде оглавявана от Даниил Медведев, следван плътно от Александър Зверев и Рафаел Надал. Стефанос Циципас остава на четвърто място в подреждането, докато Новак Джокович запазва позицията си на седма ракета на света.

В хода на вече отминалата седмица под светлините на прожекторите попаднаха турнирите в Хамбург и Гщаад, респективно от сериите АТР 500 и 250. Интригуващите моменти съпътстваха до последно и двете надпревари, ала безспорно голямата изненада дойде в германския град, където 20-годишният Лоренцо Музети бе на висота във всеки един от двубоите си и заслужено намери място в мача за титлата, а там срещна състезателя с най-много победи до момента през годината Карлос Алкарас, като обратно на очакванията съумя да го надвие, печелейки дебютен АТР трофей. Същевременно пък на кортовете в швейцарския град Каспър Рууд бе безупречен при защитата на титлата си и по време на финалния сблъсък сложи край на серията от 12 поредни успеха на Матео Беретини, който пък във фазата на полуфиналите спря устремения към завръщане сред най-добрите в света Доминик Тийм.

Именно достигането на мача за отличието в Хамбург позволи на тийнейджъра от Мурсия да покори поредния връх в своята кариера, като от днес 19-годишният испанец ще заеме статута на пета ракета на света, превръщайки се в най-младият тенисист след Рафаел Надал, постигнал го през вече далечната 2005-а година, който може да се похвали с подобен успех. За шампиона от германския град позитивите далеч не са по-малко, след като италианецът регистрира сериозно изкачване в световната ранглиста от 31 позиции и вече се намира на прага от дебютно влизане в световния топ 30, заемайки новото си рекордно класиране - 31-о място в подреждането.

Триумфът на норвежеца в Гщаад затвърди статута му на един от най-добрите в Тура, когато става дума за турнири от подобен калибър, ала за негово съжаление, успехът му позволи единствено да запази точковия си актив, като той става жертва на отстъпление в класацията на АТР и разменя позиции с Карлос Алкарас, поради което вече се намира на заветното шесто място. Доминик Тийм пък от друга страна в последните две седмици напомни за славните си дни и чрез достигането си на полуфинал в швейцарския град регистрира скок от цели 75 места за световната ранглиста, съумявайки да се завърне в топ 200 на ранкинга, като ще заеме позицията на №199.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
ATP ранглиста: Дебют в топ 5 за Алкарас; скок от цели 31 места за шампиона Музети Мартин Петков
Теми:  
atp | гщаад | даниил медведев | доминик тийм | карлос алкарас | каспър рууд | лоренцо музети | новак джокович | ранглисти | рафаел надал | хамбург

Коментари





Следвайте ни в Facebook