ATP ранглиста: Как изглежда подреждането в края на сезон 2021?

от в 06:55 на 22.11.2021
Диана Андреева

Сезон 2021 е вече на финалната си права и след изобилие от тенис емоции, исторически постижения, вълнуващи сблъсъци и незабравими моменти знаем името и на последният шампиоп за годината, а именно Александър Зверев. Германецът надигра Даниил Медведев и се превърна в новия стар шампион на Nitto ATP Finals, с което сложи подобаващ край на едни незабравими 11 месеца от своята професионална кариера.

През тази седмица световната ранглиста за пореден път се обновява, но това е последният път, в който елита на мъжкия тенис ще се размести, защото следващото събитие на ниво ATP ще се състои през месец януари 2022.

Единствената промяна в топ 10 се дължи на Яник Синер. Късметът се усмихна на италианеца и той намери място на Nitto ATP Finals, защото влезе като първа резерва в събитието на мястото на своя сънародник Матео Беретини. Там, той победи в последователни сетове Хуберт Хуркач. Точно тази победа бе достатъчна на Синер да задмине Феликс-Оже Алиасим и да го изпрати на 11-ото място, за да изпълни най-голямата си цел за година - да завърши сезона сред първите 10 в подреждането. 

Аслан Карацев и Кристиан Гарин също разменят своите позиции, за да може руснакът да отиде на място номер 18, а непосредствено пред него да застане Гарин. Карацев завършва годината сред първите 20, което е повече от впечатляващо, защото преди началото на 2021-а, той се намираше под номер 112. Аслан бе малко известен както на тенис обществото, така и на своите сънародници, но сега има голяма "армия" от фенове зад гърба си и впечатлява всички с уменията си. 

Лидер на подреждането за седми път в края на годината е Новак Джокович, което е и поредният рекорн, подобрен от сърбина, защото той успя да задмина Пийт Сампрас, завършвал годината на върха "едва" шест пъти. Джокович е следван от Даниил Медведев и Александър Зверев, които запълват топ 3, а след тях се подреждат Стефанос Циципас и Андрей Рубльов. Под номер шест се намира 20-кратният шампион от Големия шлем Рафаел Надал, принуден да се оттегли преждевременно от сезона поради контузия. Сред първите 10 в подреждането на ATP са още Матео Беретини, Каспър Рууд, Хуберт Хуркач и Яник Синер. 

Доминик Тийм и Роджър Федерер не могат да се похвалят със завидни успехи през тази година, макар че очакванията към тях бяха големи. Двамата състезатели отсъстваха през по-голямата част от сезона поради контузии и ще завършат 2021-а съответно под номер 15 и 16. Маестрото ще продължи да отсъства от корта и в начолото на 2022-ра, като самият швейцарец не е сигурен дали ще е напълно здрав за Уимбълдън през лятото, докато Тийм ще се завърне под светлината на прожекторите още през месец декември по време на демонстративно събитие.

Официалната ATP ранглиста можете да намерите на следния линк.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
ATP ранглиста: Как изглежда подреждането в края на сезон 2021? Диана Андреева
Теми:  
atp | александър зверев | атп ранглиста | доминик тийм | новак джокович | роджър федерер | тенис ранглиста | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook