АТР ранглиста: Алкарас отново е на върха в класацията; Надал излиза от топ 10

от в 06:41 на 20.03.2023
Мартин Петков

В отминалите близо две седмици погледите ни бяха приковани от случващото се в Индиън Уелс, където по традиция мястото си намира първият турнир за сезона от сериите "Мастърс 1000". Надпреварата за поредна година не разочарова, като в крайна сметка почитателите на тениса получиха желания от мнозина финал между Карлос Алкарас и Даниил Медведев, като залогът беше повече от голям и не опираше единствено до титлата в състезанието. В крайна сметка очакванията за зрелищен двубой, противопоставящ двамата тенисисти в най-добра моментна форма в Тура, не се оправдаха, след като 19-годишният испанец изнесе същинска тенис лекция на бившия шампион от US Open, като спря серията му от 19 поредни победи, завоювайки отличието в пустинния град.

Големият триумф в Калифорния на тийнейджъра пък бива подплатен с ново място в историята на тениса за Карлитос, който се превърна в най-младият играч някога, спечелил двете титли от "Слънчевия Дубъл". Плодовете на впечатляващото представяне от страна на таланта от Мурсия обаче не се ограничават само с това и от днес той задминава Новак Джокович по точки за класацията на АТР, с което отново сяда на трона в световната ранглиста и ще се задържи на него, единствено в случай че защитата му на титлата на Мастърса в Маями през идната седмица бъде успешна.

Събитията, които бележат обновяването на подреждането през днешния ден, далеч не приключват дотук, след като един от най-паметните рекорди в историята на тениса, дело на Рафаел Надал, намира своя край. Става дума за серията от 912 поредни седмици на Матадора, в които той неизменно е бил част от топ 10 на световната ранглиста, пробивайки в челната десетка на 25 април 2005 година, все още тийнейджър, за да се стигне до днешната дата - 20 март 2023 година, когато броячът спира, след като контузия попречи на 22-кратния шампион от Шлема да защитава точките си в Индиън Уелс.

Положението за Тейлър Фриц също не е никак цветно, предвид провала на американеца при завръщането му в родната Калифорния да брани трофея си отпреди година, като отпадането на първата ракета на домакините още във фазата на четвъртфиналите му коства цели 820 точки от актива. По този начин Фриц се свлича от позицията на номер 5 до 10-ото място в класацията на АТР, докато за негова сметка подгласникът Даниил Медведев бележи нова крачка напред към върха в класирането и от днес вече е 5-а ракета на планетата. Другите облагодетелствани тенисисти в топ 10 от спада на американеца са Феликс Оже-Алиасим и Хуберт Хуркач, които се изкачват нагоре в подреждането и заемат върховите си постижения, респективно на номер 6 и номер 9, докато в тази елитна част на подреждането още място намират Стефанос Циципас, Каспър Рууд, Андрей Рубльов и Холгер Руне.

Сред останалите тенисисти в първата стотица, които отбелязват днес рекордно класиране за себе си в световната ранглиста, откриваме още Алехандро Давидович Фокина, Бен Шелтън, Бернабе Сапата Мирайес, Микаел Имер, Нуно Борхес и Джейсън Кублер, който отстрани Григор Димитров в Индиън Уелс. Пълния облик на класацията на АТР пък можете да откриете и разгледате тук.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
АТР ранглиста: Алкарас отново е на върха в класацията; Надал излиза от топ 10 Мартин Петков
Теми:  
atp | даниил медведев | индиън уелс | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | новак джокович | ранглисти | рафаел надал | стефанос циципас | феликс оже-алиасим | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook