"Аз съм Фабиан Марожан": Начинът, по който унгарската сензация започна пресконференцията си

от в 12:59 на 16.05.2023
Калоян Соколов

Фабиан Марожан е големият герой в света на тениса през последните 24 часа. Унгарецът никога досега не беше играл на турнир от сериите "Мастърс", но показа, че голямата сцена напълно му приляга и сътвори огромна сензация, отстранявайки самия Карлос Алкарас, който безспорно е играчът в най-добра моментна форма. Самият Марожан не скри задоволството си от триумфа в последвалата си пресконференция, която започна крайно необичайно, след като журналистите до голяма степен го поставиха в позиция да им се представи.

Поздравления, би ли ни казал нещо повече за себе си?

- Нека започнем отначало. Името ми е Фабиан Марожан, здравейте! Започнах да играя тенис на 5-годишна възраст. Научих всичко от моя баща, който е първият ми треньор. Постепенно започнах да участвам в някои турнири и да печеля част от тях, което ме мотивира да продължавам и да се опитвам да се подобрявам.

Към момента играя главно в състезания от сериите "Чаланджър" и се приближавам към топ 100. За пръв път участвам въобще на състезание от "сериите" Мастърс, като целта ми беше просто да спечеля един мач в квалификациите, а вече имам пет победи.

Досега дори нямах победа над състезател от топ 100, а днес играх срещу най-добрия играч в света и го победих в два сета, играейки най-добрия си тенис някога. Първият сет може би беше малко по-лесен, защото го затворих с един пробив преднина, докато във втория сет започнах да треперя и загубих някои важни точки, но останах концентриран и се опитвах да връщам топката в корта.

Предполагам, че накрая имаше някакво напрежение и от негова страна, тъй като се стараеше просто да не загуби точката. Аз пък се опитвах да направя нещо специално и в крайна сметка нещата се получиха отлично за мен, което ме прави изключително щастлив.

Предполагам, че не си броил колко къси топки си направил днес. Винаги ли играеш така или беше заради Алкарас и смяташ ли, че животът ти ще се промени след тази победа?

- Винаги играя по един и същи начин. Късите топки са също толкова важна част от репертоара ми и в мачовете на ниво Чаланджър. Не е била някаква специална тактика свързана с Алкарас. Днес всичко беше перфектно за мен и нямам какво повече да кажа. Не мисля, че животът ми ще се промени. Просто спечелих един тенис мач. Оставам си същия човек и не съм такъв, че да се променя изцяло от нещо подобно.

Как се чувстваше преди турнира? Изглежда не си бил в толкова добра форма, щом си искал да спечелиш само един мач в квалификациите?

- През миналата седмица играх на Чаланджъра в Каляри и загубих срещу Шелтън в страхотен мач. Преди това обаче имах проблеми с играта си и отпаднах рано на някои турнири. Всичко това ме накара да се почувствам объркан и не знаех какво да правя на корта. Точно затова се прибрах у дома и направих някои промени в екипа си, след което започнах да работя много здраво.

В Каляри вече заиграх далеч по-добре, макар че тук можех да отпадна още в първия квалификационен кръг, където съперникът ми сервираше за успеха в мача. Впоследствие придобих нужната увереност, като вече съм далеч по-позитивен и опитвам да се наслаждавам на времето си на корта.

Как намираш досега изживяването си на турнира и би ли ни разказал за мачовете, които изигра в италианското първенство за отбора на "Флоренция"?

- Досега можех да се разхождам спокойно между феновете. Сега вероятно ще бъде по-често спиран за автографи и снимки. Да, през миналата година играх за отбора на "Флоренция" и през тази година смятам отново да се върна и да им помогна.

- На твърди кортове е по-трудно с късите топки, тъй като настилката не го позволява до такава степен, но пък този прийом работи много по-добре на клей, а истината е, че играя по този начин през целия си живот.

Каква беше реакцията на баща ти след победата и имаш ли идол в тениса?

- Ще му се обадя след тази пресконференция и ще му благодаря за всичко, което е направил през годините. Винаги е бил до мен и ще се насладим на момента. Моят идол е Рафаел Надал, въпреки че аз удрям топката много по-плоско и имаме изцяло различни стилове на игра. Той обаче е играчът с най-добра психика в спорта и това ме привлече в него.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
"Аз съм Фабиан Марожан": Начинът, по който унгарската сензация започна пресконференцията си Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | рим | фабиан марожан

Коментари





Следвайте ни в Facebook