Бъдещето на тениса е в сигурни ръце: Алкарас повали Синер в 5-часов спектакъл на US Open!

от в 09:36 на 08.09.2022
Мартин Петков

Следващото поколение в тениса завладява АТР Тура с все по-големи темпове и надали за някого би било лъжа, ако отбележим, че в най-видни представители на младежите се превърнаха 21-годишният Яник Синер и 19-годишният Карлос Алкарас. Италианецът натрупа немалко постижения в кариерата си, последното от които е, че се превърна в най-младия състезател от Новак Джокович насам, който достига четвъртфиналите на всяка от надпреварите в Големия шлем. Това обаче трудно би могло да се сравнява с фурора, който предизвика тийнейджъра от Мурсия с представянето си от началото на тенис сезона, след като завоюва "Мастърс 1000" турнирите в Маями и Мадрид, дебютира в топ 5 на световната ранглиста и се радва на факта, че е тенисистът с най-много победи за годината - 48.

Именно тази форма на испанеца го доближи максимално до световния връх в тениса и той получи възможността още след Откритото първенство на САЩ да оглави класацията на АТР, но за целта от значение е и представянето на останалите му съперници за първото място в подреждането в лицето на Рафаел Надал, Даниил Медведев, Стефанос Циципас и Каспър Рууд, всички от които вече отпаднаха с изключение на норвежеца. След като миналата нощ с турнира се сбогува и друг от големите фаворити за титлата в Ню Йорк - Ник Кирьос, то на Алкарас вече се гледаше като най-сериозен претендент за трофея, но пътят му минаваше през среща с Яник Синер на четвъртфиналите.

Карлито, който загуби последните си две съревнования срещу световния номер 13 и във времето се се стигна до заключението, че той със сигурност не е любимият му противник, с представянето си през днешния ден за пореден път доказа, че неслучайно бива определян за най-големия талант в световния тенис, като се завърна след спасен мачбол в четвъртия сет, за да повали южнотиролеца в абсолютното тенис зрелище и мача не просто на турнира, а на годината, надделявайки над шампиона от Sofia Open в 5-сетова драма за 5 часа и 15 минути на корта - 6:3 6:7(7) 6:7(0) 7:5 6:4. По този начин мечтата на световния номер 4 да ознаменува невероятната си година с титлата от US Open и изкачване на трона в ранглистата продължава да стои на дневен ред и той в спор за място на финала ще срещне местния любимец Франсис Тиафо, който вече елиминира Рафаел Надал и прави турнира на живота си.

Началото на двубоя се оказа повече от ужасяващо за италианеца, който имаше честта откриващото подаване да е негово, но допусна три двойни грешки, докато тийнейджърът сътвори изящно воле и взе ранен пробив аванс. Синер скоропостижно повиши качеството си на игра и облагодетелстван от прибързаните действия на съперника навакса пасива си. Алкарас запази нивото си на ретур и все по-често умело използваше любимия си прийом в лицето на късата топка, посредством която си отваряше корта за прехвърлящ удар или опит да размине южнотиролеца на мрежата, като именно тази комбинация сработваше безотказно за испанеца и му носеше успех в разиграванията, който той доразви и със серия от четири поредни спечелени гейма пръв откри сметката си в общия резултат.

Световният номер 13 промени облика си на старта на втората част и прие по-атакуваща позиция, изненадвайки третия поставен с това си решение и неколкократно излезе победител при своебразните престрелки от основната линия, за да реализира пробив. В продължение на следващия половин час италианецът подаваше отлично, но точно когато трябваше да сервира за частта, беше пречупен от фамозните отигравания на тийнейджъра, който не просто възстанови паритета, а дори разполагаше с цели четири сетбола при последвалия начален удар на по-нискоранкирания си колега, ала устойчивостта под напрежение на южнотиролеца излезе на пиадестала, докато за нас предстоеше да станем свидетели на тайбрек.

В дългия гейм наблюдавахме същинско тенис изящество и всеки от двамата младежи предложи най-доброто, на което е способен. Синер пръв разчупи леда и осъществи минипробив, който му донесе точка за спечелване и след като испанецът я спаси, за да си осигури пети сетбол, то 21-годишният талант сервира безупречно и отмъкна сета в късна драма, изравнявайки резултата в мача.

Карлито в началото на третата част за пореден път показа огромната си зрялост предвид крехката възраст и не позволи разочарованието от пропуснатите шансове да го обземе, като отрази брейкбол и стана още по-напорист при начален удар на противника, пласирайки ударите си върху линиите. Натискът на испанеца в петия гейм даде искания от него резултат и след серия бомбастични форхенд уинъри той излезе напред с пробив, като впоследствие затвърди предимството си благодарение на страхотна защита, въпреки че направи две двойни грешки - 4:2. Италианецът съумя посредством множеството неточности на тийнейджъра да се завърне в резултата и равенството светна на таблото при 4:4, преди да наблюдаваме поредните крайно драматични моменти в сблъсъка, след като Алкарас проби в 11-ия гейм и застана на сервис за частта, но пословичната борбеност и непримиримост на световния номер 13 блеснаха отново и той предизвика изиграването на нов тайбрек. Там Синер умело се възползва от "разклатения" ибериец, като биваше безпощаден при всеки свой контакт с топката, за да спечели 13-ия гейм на нула, доближавайки се на сет от знаменития успех.

В началото на четвъртата част всичкото напрежение, ярост и разочарование на 19-годишния Карлито излезе на показ и под властта на нервите испанецът грешеше неузнаваемо много, за да предаде началния си удар в актива на съперника. Синер поведе и неизменно в трудните мигове през днешния ден се доверяваше на верния си съюзник в лицето на сервиса, но именно той го предаде и след двойни грешки, придружени от неугасващият лъч надежда на Алкарас, когото публиката окрили, то паритетът се завърна и отново освети таблото - 3:3. Точно тогава обаче поредните моменти на прибързаност за ибериеца взеха своето и той подобно на противника си инкасира куп неправилни решения, които не останаха безнаказани от шампиона на Sofia Open, който се доближи на само сет от победата.

Получил възможност да подава за успеха, Синер си осигури мачбол, но ръката му трепна и след поредните двойни грешки трибуните на "Артър Аш Стейдиъм" бяха изпратени в еуфория, защото Карлито оцеля в срещата - 5:5. Повлиян от импулса и вдъхновението испанецът надигна глава, печелейки гейма си и в последния възможен момент за пробив пред него, то Яник се сгромоляса още по-звучно, докато Алкарас с контролирано воле на мрежата изпрати всеки на корта в екстаз и на хоризонта 4 часа и 28 минути след началото на сблъсъка предстоеше заключителната му фаза.

Решителният пети сет по никакъв начин не отстъпваше по красота и интрига на всичко, което гледахме досега, и след наглед равностойното му начало ибериецът пръв се пречупи, като изпрати три топки от форхенд извън очертанията на корта и световният номер 13 поведе с пробив. Както вече се убедихме многократно дори само в хода на двубоя, фаворитът на букмейкърите за титлата изигра едни от най-добрите си минути в мача, за да реализира светкавичен рибрейк, при който всичко сякаш тепърва започваше същинската част на битката за място на полуфиналите в Ню Йорк - 3:3. Карлито повдигна още повече своята увереност впоследствие, след като спечели гейма си, а идното сервиране на италианеца се оказа повратната точка на сблъсъка. Алкарас безспорно при него остави душата и сърцето си на корта, като спечели едни от най-страхотните разигравания в срещата и благодарение на поредното си изключително придвижване по корта, оползтвори шанса си за пробив, който го изправи на основната линия да сервира за място на полуфиналите, а там той беше непоколебим и навярно триумфира с най-голямата победа в кариерата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Бъдещето на тениса е в сигурни ръце: Алкарас повали Синер в 5-часов спектакъл на US Open! Мартин Петков
Теми:  
atp | nextgen | us open | карлос алкарас | следваща генерация | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook