Басилашвили отрази мачбол и огорчи завръщането на Федерер в състезателния тенис!

от в 18:34 на 11.03.2021
Калоян Соколов

Роджър Федерер отново трябваше да се труди сериозно във втория двубой от завръщането си, тъй като Николоз Басилашвили изигра страхотен мач и и се отчете със сериозна бройка уинъри на сметката си, само че този път трикратният шампион в Доха не може да се измъкне и грузинецът изкопчи победата с 3:6 6:1 7:5, класирайки се за полуфиналната фаза, където го очаква среща с Тейлър Фриц.

Двубоят стартира позитивно за Басилашвили, който се справяше отлично на ретур и пласираше топките си с максимална дълбочина, а по този начин не даваше възможност на Маестрото да налага обичайното си високо темпо на игра. Грузинецът продължи да владее инициативата в разиграванията и пръв имаше възможност да пробие, но вторият поставен блесна със светкавичен форхенд по правата и изведнъж той пое контрола над събитията на корта, което му помогна да поведе с 3:1.

Световният номер 42 не се отказа да се бори, като поставяше под постоянен натиск опонента си, играейки с постоянна честота върху линиите, но 20-кратният шампион от Шлема отрази нови два брейкбола и впоследствие нямаше проблем да задържи преднината си, за да спечели първата част.

Следващият сет се разви по крайно изненадващ начин, защото изведнъж грешките от ракетата на Федерер заваляха и аутсайдерът в сблъсъка се оказа напред с 3:0 гейма. Маестрото се опита веднага да отреагира и достигна до цели три възможности за връщане на пробива, ала Басилашвили ги заличи с мощна офанзива. Швейцарецът направи още един опит да възвърне паритета, само че началният удар на Николоз ставаше все по-ефективен и той покачи аванса си на 4:1. В този момент сякаш 39-годишният играч загуби интерес в търсенето на обрат и общият резултат в двубоя беше изравнен.

Третата част протичаше с видимо надмощие на грузинския тенисист, който печелеше всяко едно по-дълго разиграване, докато световният номер 5 се крепеше в мача единствено благодарение на своя сервис. Маестрото показваше явни признаци на умора, като закъсняваше сериозно за изпълнение на ударите си и често не подгонваше топки, които са встрани от него.

Критичният момент за Федерер дойде при 3:3, когато първото му подаване тотално се изключи, а Басилашвили ставаше все по-настъпателен и се сдоби с цели три брейкбола, но поставеният под номер 2 оцеля в серия от тежки размени и се подаде напред при 4:3. Последва размяна на бързи сервис геймове от двамата играчи, а след това непоставеният състезател бе изправен пред мачбол, който неутрализира с внушителен форхенд по диагонала, и изравни за 5:5. Това даден сериозен импулс в действията на грузинеца и той не остави шансове на именития си съперник в решаващите мигове от битката им, с което сътвори сензацията до момента на турнира в Катар!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Басилашвили отрази мачбол и огорчи завръщането на Федерер в състезателния тенис! Калоян Соколов
Теми:  
atp | доха | николоз басилашвили | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook