Беретини оцеля в петсетов трилър и намери място във втората седмица на US Open!

от в 22:02 на 04.09.2021
Мирела Николова

Полуфиналистът от 2019-а година Матео Беретини бе въвлечен в петсетова битка в двубоя си от третия кръг на тазгодишното Открито първенство на САЩ. Италианецът не показа най-доброто си лице на корта и не бе достатъчно постоянен в изявите си, което позволи на Иля Ивашка да спечели първия и четвъртия сет, но в крайна сметка световният №8 успя да излезе победител след 6:7(5) 6:2 6:4 2:6 6:3 и така се класира за осминафиналите, където го очаква сблъсък с Оскар Оте.

Двубоят стартира напълно равностойно, като и двамата състезатели демонстрираха страхотна стабилност от сервис линията и не оставяха шанс на посрещащия да достигне до точка за пробив и така развръзката на сета закономерно дойде в тайбрек. Ивашка сякаш бе запазил най-доброто от себе си за финала, тъй като в дългия гейм той успя да нанесе няколко феноменални завършващи удара в ключовите моменти и така да измъкне откриващата част.

Вторият сет започна оптимистично за Иля, който се добра до два брейкбола още в дебютното подаване на съперника си, но след няколко отлични сервиса от страна на Беретини възможностите за пробив отидоха в историята. От своя страна, италианецът значително повиши нивото си в средата на частта и реализира брейк в четвъртия гейм, който скоро след това бе затвърден, и световният №8 се откъсна с комфортна преднина от 4:1. Началният удар на Ивашка се пропука отново в осмия гейм, от което римлянинът побърза да се възползва и да затвори сета още на ретур.

Третата част се развиваше по идентичен начин с първата, като сервиращите отново бяха достатъчно категорични в своите подавания. Беретини срещна известни затруднения в петия гейм, продължил близо 10 минути, по време на който бе изправен пред 2 брейкбола, но показа характер и се измъкна от неприятности. При 5:4 в своя полза представителят на Италия постави под напрежение противниковото подаване и благодарение на офанзивната си игра и вездесъщия си форхенд достигна до 2 сетбола, вторият от които бе материализиран след безкомпромисен смач.

Това стечение на обстоятелствата по никакъв начин не обезкуражиха беларусина и той още в първия гейм се сдоби с възможности за пробив, но те бяха бързо неутрализирани. Ивашка продължи да притиска съперника си в неговите подавания и неизбежното се случи в петия гейм, когато по-нискоранкираният тенисист осъществи брейк. Именно това се оказа и повратната точка в сета, тъй като световният №53 пое контрола върху събитията и скоро дублира аванса си от пробив, за да възстанови паритета в отделните части.

В решителния пети сет Беретини побърза да вземе инициативата и реализира ранен пробив, след което консолидира преднината си и се оттегли на първата почивка с аванс от 3:0. Оттам насетне италианецът не отпусна хватката си и бавно, но сигурно се приближаваше до крайния успех, станал факт след 3 часа и 46 минути.

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Беретини оцеля в петсетов трилър и намери място във втората седмица на US Open! Мирела Николова
Теми:  
atp | us open | Иля Ивашка | матео беретини | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook