Беретини за юношеството, любовта и момента, когато е спрял да подкрепя Федерер

от в 16:51 на 23.10.2021
Мирела Николова

Матео Беретини е сред най-разпознаваемите лица на световния тенис, като през последните 2 години е неотлъчно в челната десетка. През вчерашния ден в италианското списание Gio Journal бе публикувано любопитно интервю с първата ракета на страната, като бяха засегнати въпроси като това откъде се е зародила любовта му към тениса, кой е бил идолът му в детските години, както и срещу кой бивш играч би искал да се изправи.

Кога осъзна, че искаш да бъдеш професионален тенисист?

- Помня, че когато бях дете, всяка година присъствах на Мастърса в Рим. Опитвах се да се промъкна на Централния корт, за да гледам някой от мачовете на Роджър Федерер. Мисля, че атмосферата на тази надпревара и възможността да се докосна до най-добрите в света и да гледам отблизо играта им, бяха сред основните причини да започна да се занимавам с тенис. Точно затова в момента съм професионалист. Освен това цялото ми семейство практикува този спорт, дори баба и дядо. Тенисът е в кръвта ни. Никой от роднините ми не е имал кариера при професионалистите, но всички са влюбени в спорта.

Кой беше твоят идол в детството?

- Израснах като огромен фен на Роджър Федерер. Подкрепях го безрезервно и гледах всеки негов мач по телевизията, независимо от обстоятелствата. След време дойде моментът, когато двамата бяхме в схемата на един и същ турнир и това бе моментът, когато разбрах, че вече не можех да го подкрепям по същия начин. Разказвал съм тази история на Роджър, след като вече бяхме приятели. Мисля, че това до голяма степен беше причината да ме победи толкова безапелационно първия път, когато играхме един срещу друг на Уимбълдън - тогава просто не можех да повярвам, че играя срещу своя идол на един от най-специалните кортове в света.

Как успя да останеш фокусиран върху целта си по време на тийнейджърските си години? Имало ли е момент, в който си искал да се откажеш от решението си да се занимаваш професионално с тенис?

- Като тийнейджър никога не съм смятал, че ще бъда бъдеща тенис звезда и водех съвсем обикновен живот. Живеех в Рим, наслаждавах се на живота си, но не съм правил глупости, излизах с приятели. Винаги съм се наслаждавал на това да играя тенис, така че никога не съм се чувствал така, сякаш жертвам нещо в името на мечтата си. 

Колкото повече пораствах, толкова по-добър ставах и едва тогава осъзнах какво всъщност представлява животът на професионалните тенисисти - прекарваш по 10-11 месеца в годината далеч от родината си. Необходимо е известно време, за да свикнеш с това.

Сега съм с Айла Томлянович и това ми помага много, тъй като тя разбира какъв е животът на тенисистите. Семейството ми също пътува с мен дотолкова, доколкото е възможно. Не прекарвам с тях толкова време, колкото ми се иска, но нещата са такива, каквито са. Тенисът е моята страст и съм истински късметлия, че правя това, което обичам.

Кой е най-добрият посланик на тениса по света?

- Роджър. Възхищавам се на примера, който дава, както и на времето, което отдава на спорта извън корта. Той разбира, че има нужната харизма, за да има значимо място не само в тениса, но и в спорта като цяло. Той иска да окаже позитивно влияние върху живота на възможно най-много хора по света.

Срещу кой бивш тенисист би желал да се изправиш, ако имаше тази възможност?

- Мисля, че ще е доста трудно да играеш срещу Джон Макенроу, тъй като той е левичар и излиза често на мрежата, а освен това притежава невероятен талант. Имам желание да се изправя и срещу Адриано Паната, който е една от легендите на италианския тенис.

Какъв щеше да бъдеш, ако не беше професионален тенисист?

- Наистина не знам отговора на този въпрос, тъй като винаги съм искал да играя тенис и не съм мислил за резервен план. Обичам животните и може би, ако не бях тенисист, щях да правя нещо, свързано с тях.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Беретини за юношеството, любовта и момента, когато е спрял да подкрепя Федерер Мирела Николова
Теми:  
atp | интервю | любопитно | матео беретини

Коментари





Следвайте ни в Facebook