Betano представя: Сестрите Уилямс, които счупиха всички рекорди

от в 16:15 на 20.11.2021
Tennis.bg

Те спечелиха 62 титли от Големия шлем и 8 златни медала от Олимпийски игри. Сестрите Уилямс вдъхновиха милиони жени по света, което накара Betano Bulgaria да ви запознае с невероятната история на две от най-великите тенисистки за всички времена.

От Комптън до Големия Шлем

Тяхната история започва в Лос Анджелис. Двете са най-малките от 5-те сестри Уилямс, а първият им треньор е собственият им баща Ричард. Първо ги забелязва професионалният тенисист Тони Честа, който е запленен от огромния талант на сестрите. Точно той убеждава семейството да се насочат към талантите към професионална кариера.

През 1991-ва семейство Уилямс се мести във Флорида, където сестрите тренират в прочутата Делрей Бийч Академия. Винъс и Серена започват да тренират по 6 часа на ден, 6 дни в седмицата. 4 години по-късно, сестрите подписват с първи професионален треньор. По това време, двете са лидери в американката тенис класация до 12 и до 10 години.

Винъс се включва при професионалистките само на 14 години, а 12 месеца по-късно идва и първата ѝ победа над състезателка от световния топ 20. Още една година по-късно, Серена се превръща в най-слабо класирания състезател, който отстранява две звезди от топ 10. Това се случва на турнира Америтех Къп в Чикаго.

Те превзеха света

Големият пробив за Винъс идва на Ю ЕС Оупън 1997-а, когато достига финал във своя дебют. Там губи от Мартина Навратилова, но пък взима титлите през 2000-та и 2001-ва. Според статистиката на Betano, това е първи финал за квалификантка през последните 40 години.

Двете сестри пък започват да доминират брутално турнирите на двойки, печелейки 4-рите Шлема през 1998-а. Винъс дори печели титлата от Роланд Гарос и Аустрелиан Оупън на смесени двойки, партнирайки си с Джъстин Гимелстоб. Серена отговаря с победи на Уимбълдън и Ю ЕС Опън в тандем с Макс Мирни.

Настъпването на новия век маркира началото на Уилямс доминацията, която личи най-силно на Уимбълдън. Те са сред топ фаворитите на Betano преди началото на всеки турнир.

Близки като сестри, но страстни съпернички

Финалът на US Open 2001-ва маркира стартът на тяхното голямо съперничество, което е сред най-вълнуващите в историята на тениса. Те стават първите тенисистки, играли на четири последователни финала от Големия шлем. Поредицата започва от Френч Оупън 2002-ра до Аустрелиън Оупън 2003-та. Серена печели и 4-те мача, а последните две титли стават част от прословутия „Серена Шлем“.

По време на този период, двете бяха недостижими в WTA класацията, а на корта доминацията им бе брутална.

И двете обаче се контузиха в средата на първото десетилетие от новия век, което сложи на пауза доминантния им режим. Това не бе за дълго. Те се завърнаха през 2008-ма, когато Винъс взе победа номер две над своята сестричка във финала на Уимбълдън, въпреки че Betano коефициентите я поставяха в ролята на аутсайдер. Серена си отмъсти през следващата година, с което сложи край на 6 годишната пауза, през която не бе печелила турнир от Шлема.

Двете не се срещат във финален мач през следващите осем години, чак до големия финал в Австралия през 2017-та. На този етап, Серена е разбила всички възможни рекорди и е завоювала невероятните 22 големи трофея на сингъл. Тя взима победата и в сестринския сблъсък, без да загуби сет, с което подобрява рекорда на Щефи Граф за най-много титли от Шлема в Оупън ерата.

Ето и какви са успехите на двете сестри:

Титли на сингъл
Винъс Уилямс - 49
Серена Уилямс - 73

Титли о Големия шлем на сингъл
Винъс Уилямс - 7
Серена Уилямс - 23

Титли от Големия шлем на двойки (вкл. смесени)
Винъс Уилямс - 16
Серена Уилямс - 16

Олимпийски медали
Винъс Уилямс - 4
Серена Уилямс - 1

Били Джийн Кинг Купи
Винъс Уилямс - 1
Серена Уилямс - 1

Победи една срещу друга
Винъс Уилямс - 12
Серена Уилямс -19

Влияние по света

Едва ли е нужно да ви припомняме с какво двете са помогнали за популяризирането на женския тенис. Освен великите постижения на корта, двете винаги са се ангажирали със социални каузи извън корта.

И двете се борят активно за изравняването на наградните фондове в турнирите за мъже и жени. Винъс пък е основно лице на съвместната кампания между WTA и ЮНЕСКО, която промотира равенството между половете в света на спорта.

В една от най-известните си речи, носителката на седем титли от големия шлем казва: “Някъде по света малко момиченце си мечта да държи гигантски трофей и да бъде гледана със същото уважение, което би получило момче със същата мечта“.

През следващите години те подкрепяха редица социални проблеми. Не замълчаха и когато движението BLM завладя Америка през миналата година.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Betano представя: Сестрите Уилямс, които счупиха всички рекорди Tennis.bg
Теми:  
тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook