Без поздрав на мрежата и без обща снимка: Финалът в Остин, противоречащ на тенис етикета

от в 12:06 на 06.03.2023
Мирела Николова

Спортсменството винаги е било издигнато на пиедестал в тениса, като ръкостискането на мрежата след края на даден двубой е акт, превърнал се в абсолютно задължителен. Това неписано правило от тенис етикета обаче бе потъпкано след снощния финален двубой на WTA 250 надпреварата в Остин, където 20-годишната украинка Марта Костюк наложи волята си над руската представителка Варвара Грачева и вдигна първата си професионална титла. 

По всяка вероятност именно произходът на двете състезателки и продължаващият военен конфликт между Русия и Украйна е причината след края на срещата да не видим традиционния поздрав на мрежата. Напрежението между финалистките продължи да бъде видимо и по време на церемонията по награждаването, където обичайно сме свикнали да виждаме състезателите да отправят поздравления един към друг за отлично свършената работа в хода на седмицата. Не такъв обаче бе случаят в Остин, след като Костюк и Грачева дори не споменаха съперничката си в своята реч, а впоследствие отказаха да се снимат заедно с трофеите.

Това не е първият път, в който украинката отказва да се поздрави със своя съперничка, произхождаща от държава, замесена във войната, тъй като през миналата година 20-годишната тенисистка постъпи по същия начин и с беларуската представителка Виктория Азаренка след двубоя им от втори кръг на US Open. Самата Костюк винаги е заемала крайна позиция против руските и беларуските играчи и неведнъж е заявявала как трябва състезателните им права изцяло да бъдат отнети.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Без поздрав на мрежата и без обща снимка: Финалът в Остин, противоречащ на тенис етикета Мирела Николова
Теми:  
wta | варвара грачева | любопитно | марта костюк | остин | русия-украйна

Коментари





Следвайте ни в Facebook