Битка на гладиатори: Непоклатим Циципас пречупи Медведев и го отстрани от Финалите в Торино!

от в 23:11 на 16.11.2022
Мирела Николова

Стефанос Циципас и Даниил Медведев имат дълга история на своето съперничество, започнала още през 2018-а година. Въпросният двубой на Мастърса в Маями обаче поставя начало и на тяхната вражда, която бива породена от факта, че при поздрава на мрежата гърка нарича своя опонент "ши*ан руснак", след което двамата едва не стигат до физическа саморазправа. 

През днешния ден те се изправиха един срещу друг за 11-и път в битка за оцеляване в тазгодишното издание на Nitto ATP Finals. Подобно на двубоя им от Мастърса в Синсинати през лятото, днес гъркът демонстрира качествата си в офанзивен план и успя да пречупи шампиона от 2020-а година, налагайки волята си в последователни сетове - 6:4 7:6(11) 7:6(1).

За руснака това бе второ поражение след загубата му от Андрей Рубльов в понеделник, което означава, че шансовете му за класиране напред вече не съществуват. От своя страна, в петък Циципас ще се изправи срещу Рубльов в пряк сблъсък за място в полуфиналната фаза на надпреварата.

От самото начало на срещата балканецът проявяваше забележително търпение в продължителните размени от дъното на корта, като постепенно успяваше да превърне контраофанзивата в атака и да дочака правилния момент, в който да пласира печеливш удар. Той отлично се възползваше от защитната позиция на Медведев, за да навлезе в корта и да завърши с воле, като по този начин съумя да си спечели преднина от ранен пробив, която впоследствие доразви до 5:2. Същевременно гъркът бе близо до съвършенството от линията за начален удар и без да позволи съперникът му да достигне до нито един брейкбол, излезе напред в общия резултат.

Във втората част световният №3 продължи да бъде по-агресивният от двамата състезатели, но с течение на времето руснакът започна да се адаптира все по-добре към настъпателната игра на своя съперник и да поддържа паритета в геймовете. Освен това той стабилизира представянето си от сервис и държеше Циципас далеч от възможности за пробив, като по този начин успя да доведе нещата до тайбрек. Той се превърна в истинска гладиаторска битка, по време на която двамата разгърнаха пълния си технически арсенал и се надпреварваха кой ще направи по-зрелищно отиграване. В крайна сметка по-стабилен се оказа бившият №1, който успя да отрази цели 3 мачбола и да вкара сблъсъка в трети решителен сет.

Там битката продължи да бъде изключително равностойна, но Медведев първи успя да пречупи опонента и да си спечели аванс от пробив и 5:3. Сервирайки за крайния успех обаче, руснакът се поддаде на напрежението и позволи на съперника си да овладее инициативата, благодарение на което Циципас се върна в мача и изравни за 5:5. Последва нова серия от безапелационно спечелени подавания от двамата сервиращи, поради което този толкова оспорван двубой, изпълнен с първокласен тенис, бе решен в тайбрек. В него обаче преимуществото бе изцяло на страната на балканеца, който надиграваше опонента си по всеки един показател и набързо си изгради преднина от 6:0, като съвсем скоро можеше да вдигне триумфално ръце, след като материализира своя пети мачбол.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Битка на гладиатори: Непоклатим Циципас пречупи Медведев и го отстрани от Финалите в Торино! Мирела Николова
Теми:  
atp | nitto atp finals | nitto atp finals turin | даниил медведев | Обзори | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook