Бивш №55: Президентът на АТР ни подминава; Джокович прави всичко, за да ни помогне

от в 19:37 на 30.10.2022
Мирела Николова

Напоследък все повече тенисисти критикуват АТР за липсата им на подкрепа към по-нискоранкираните състезатели и неравномерното разпределение на наградните фондове в професионалния тенис, което бе и причината за основаването на PTPA (Асоциация на професионалните тенисисти) от Новак Джокович и Вашек Поспишил. Наскоро своите критики относно управата на АТР изрази световният №99 Факундо Багнис, който през 2016-а достигна до върховата за себе си 55-а позиция в ранглистата. 32-годишният аржентинец коментира отношението на президента на АТР към състезателите, като също така отправи благодарности към 21-кратния шампион от Шлема за всичко, което прави в опит да помогне на играчите, намиращи се по-назад в световната класация.

"През 2020 година Новак Джокович създаде нова тенис организация (PTPA), но АТР се отнесе ужасно агресивно към нас и не се присъединихме. Президентът на АТР Андреа Гауденци не поддържа никакъв контакт с тенисистите, или поне с тези, които са извън топ 20. Можете да попитате всеки един играч и той ще ви каже колко зле всъщност се държи с нас. Когато минавам покрай него, той ме подминава, не ме поздравява, нито пък знае кой към. Не го моля да ми носи кафе всеки ден, а просто един поздрав.

Благодарен съм на Джокович за това, което направи. Играчите имаме нужда от някакъв орган, който да осъществява контакт с АТР. Организацията, която основа Новак, е нова и все още няма толкова голямо влияние. Въпреки това обаче видях колко силно се ангажира Джокович с разрастването ѝ, тъй като по време на турнира в Рим той присъства на среща, продължила два часа и половина, която дори не беше задължителна, при положение че на следващия ден трябваше да играе мач. Хората не знаят за тези неща, но аз ги виждам с очите си и му свалям шапка, защото прави всичко, за да ни помогне.

Той поставя себе си в обувките на останалите играчи, които са ограничени финансово и може да изпитват още повече затруднения в бъдеще. През годините вероятно е направил много грешки и може ми не е най-големият любимец на публиката, но аз не съм зрител, а съм част от Тура и съм му истински благодарен. Той допуска грешки, защото винаги се опитва да направи нещо. Той беше този, който помогна по време на пожарите в Австралия, той беше този, който поиска състезателите извън топ 100 да бъдат подпомогнати по време на пандемията. Всеки има пълното право да не подкрепи организацията, но смятам, че именно във взаимната помощ се корени ключът към успеха", коментира Багнис.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Бивш №55: Президентът на АТР ни подминава; Джокович прави всичко, за да ни помогне Мирела Николова
Теми:  
atp | ptpa | интервю | любопитно | новак джокович | факундо багнис

Коментари





Следвайте ни в Facebook