Бледа своя сянка: Бившият шампион Тийм записа четвърто поредно поражение и напусна ИУ

от в 07:09 на 10.03.2023
Мартин Петков

Доминик Тийм преди близо година се завърна на корта от своето 9-месечно отсъствие от Тура, което беше породено от контузията в китката на бившия шампион от US Open. Оттогава насам обаче австриецът далеч не е същият тенисист, когото отлично познавахме, и слабите му резултати достигаха нови и нови нива, след като в даден етап дори самият той каза, че не е сигурен дали може да победи някого.

Положението за някогашния номер три от старта на 2023-та пък по никакъв начин не беше розово, след като той записа едва една победа в осем мача, преди да се включи на Мастърса в Индиън Уелс, откъдето е бивш шампион. Тийм имаше задачата на старта на участието си, за което получи "уайлд кард", да премери сили с непредсказуемия френски ветеран Адриен Манарино и успя да поведе със сет и пробив в сблъсъка, предусещайки крайния успех, но дори тази преднина се оказа недостатъчно на Доминик да спечели, след като левичарят намери път назад в срещата и се поздрави с победата, дошла за 2 часа и 40 минути на корта - 4:6 6:4 7:6(5). По този начин световният номер подпечата класирането си за втория етап в "Златния щат" и ще срещне Лоренцо Музети.

Началото на двубоя безспорно принадлежеше на Манарино, който пласираше ударите си дълбоко в половината на съперника и имаше известен игрови превес, донесъл му аванс от пробив още в дебютния гейм на мача. Скоропостижно австриецът откликна на предизвикателството и започна на свой ред да установява известен контрол на корта, като имаше възможността да разчита на всичките оръжия в тенис арсенала си и без да се замисли, оползотвори още първия си шанс, за да възстанови паритета. Оттам насетне станахме свидетели на пълна доминация от страна на сервиращите, която намери своя край едва в десетия гейм, след като Манарино допусна спад в подаването си, който Тийм мигновено наказа и отмъкна откриващия сет.

Приповдигнатото настроение в представянето на бившия шампион в турнира беше лесно забележимо на старта на втората част, когато той успяваше да продуцира впечатляващ брой печеливши отигравания и пробивът в актива му не закъсня, като той вече навярно се чувстваше победител, имайки аванс от 4:1. В този момент обаче всичко хубаво за световния номер 102 в сблъска приключи, след като играта му претърпя пълен крах и той изглеждаше безпомощен пред неспирните неточности от ракетата си, докато французинът грабна втория си шанс в мача и със серия от пет поредни спечелени гейма изравни резултата в отделните сетове.

Така срещата влезе в заключителна трета част, в която несъмнено от психологическа гледна точка ветеранът имаше преимущество, предвид случилото се броени минути по-рано, като той използва превеса си по отличен начин и проби пръв. Въпреки сериозното разочарование, изписано по лицето му, Тийм отказа да преклони глава и продължи да се бори, като усърдната му работа в офанзивен план му донесе така бленувания рибрейк и след поредните силни мигове за подаващите, то решителен тайбрек трябваше да определи победителя. В него бившият шампион от US Open взе предимство още от първата точка, което поддържаше безупречно до 5:3 пункта в своя полза, когато обаче грешките в играта му се завърнаха в най-неподходящия момент и Манарино сътвори обрат, за да "открадне" победата в последния възможен момент.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Бледа своя сянка: Бившият шампион Тийм записа четвърто поредно поражение и напусна ИУ Мартин Петков
Теми:  
atp | адриан манарино | доминик тийм | индиън уелс

Коментари





Следвайте ни в Facebook