Блестящ Циципас сломи Медведев и се класира за четвъртия си полуфинал на Голям шлем!

от в 00:35 на 09.06.2021
Мирела Николова

Стефанос Циципас се класира за своя втори полуфинал на турнир от Големия шлем през настоящата година след победа в последователни сетове над световния №2 Даниил Медведев. Гъркът, който по-рано през сезона достигна до полуфиналите на Аустрелиън Оупън, днес намери място сред последните четирима и на Ролан Гарос, надделявайки с 6:3 7:6(3) 7:5 за 2 часа и 22 минути престой на корта. В спор за място на финала представителят на Гърция ще се изправи срещу Александър Зверев, с когото до този момент са се срещали 7 пъти, в 5 от които успехът е бил на страната на Стефанос.

Определено Циципас бе тенисистът, който бе по-уверен в откриващите минути на двубоя и това се отрази и на изявите му на корта. Той бе далеч по-активният от двамата, който налагаше темпото в разиграванията и умело разхождаше противника си по ширината на корта, дочаквайки удобен момент да нанесе уинър. Именно тази стратегия на гърка даде резултат в четвъртия гейм, когато Медведев изпита затруднения с началния си удар, от което Стефанос нямаше търпение да се възползва и материализира още първия си брейкбол. Той нямаше проблеми със затвърждаването на пробива, което му помогна да се откъсне с аванс от 4:1. Световният №5 бе напълно безупречен от сервис линията до края на сета и безпроблемно съхрани преднината си, за да поведе в отделните части.

Гръцкият представител пренесе импулса си и в началото на втория сет, когато отново се възползва от пробойните в представянето на съперника си и осъществи пробив, който по-късно консолидира, за да поведе с 3:1. С напредването на времето Медведев се чувстваше все по-комфортно на корта, докато в играта на Циципас започнаха да се прокрадват и някои неточности. Великолепният сервис на Стефанос, който дълго го държеше далеч от неприятности, тотално го изостави в шестия гейм и така откри страхотна възможност пред Даниил да възвърне паритета - 3:3.

Руснакът продължи да поставя под напрежение подаванията на опонента си и при 5:4 в своя полза се сдоби със златен шанс да изравни сетовете, повеждайки с 15:40 и сдобивайки се с 2 сетбола. Точно тогава обаче петият в света намери помощта на началния си удар и след серия от перфектни сервиси успя да излезе сух от напрегнатата ситуация. Последваха рутинно спечелени подавания за сервиращите, което предопредели изходът на сета да бъде решен в тайбрек, където съвсем скоро Циципас се откъсна в резултата с 5:2 точки, откъдето връщане назад за Медведев нямаше.

В началото на третата част и двамата състезатели не бяха достатъчно категорични от сервис линията и на няколко пъти бяха изправени пред опасност от загуба на подаването си. Резултатът вървеше гейм за гейм до 2:2, но паритетът не се запази дълго, тъй като Медведев успя да пречупи противника си и да поведе с брейк. В тези минути играта на руснака определено се намираше в подем, като негов верен спътник бяха късите топки, изпълнени с невероятна прецизност, които разнообразяваха играта и му носеха не една и две бързи точки. В осмия гейм обаче играта на Даниил претърпя катастрофа и сякаш изневиделица атинянинът се върна в битката за сета - 4:4.

Сервисът на Циципас работеше на пълни обороти и той рядко отпускаше дори точка на съперника си в своите сервис геймове. Медведев също изглеждаше изключително солиден от сервис линията, а тайбрекът изглеждаше на една ръка разстояние. Руснакът поведе с 40:0 в подаването си при 5:6 и надали някой очакваше това, което щеше да последва - след серия от пропуски Даниил пропиля аванса си и се стигна до изравняване на точките. Нещо повече - Циципас скоро се сдоби и с мачбол, когато станахме свидетели на още една изненада. Изправен до стената да спасява мачбол, Медведев изпълни сервис отдолу, който бе върнат със страхотен ретур уинър по правата от бекхенд, сложил точка на този толкова дългоочакван двубой.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Блестящ Циципас сломи Медведев и се класира за четвъртия си полуфинал на Голям шлем! Мирела Николова
Теми:  
atp | даниил медведев | Обзори | ролан гарос | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook