Близо 3 часа по-късно: Джокович избегна сензацията срещу 18-годишен тийнейджър в Баня Лука

от в 19:19 на 19.04.2023
Мирела Николова

Новак Джокович отново не показа най-доброто си лице на корта, но въпреки това успя да премине откриващия етап на АТР 250 турнира в Баня Лука, осъществявайки обрат над 18-годишния Лука Ван Аш. Сърбинът, който загуби още в осминафиналите на Мастърса в Монте Карло, днес също бе опрян до стената, ала все пак съумя да избегне изненадата и след точно 2 часа и 42 минути игра да подпечата обрата след крайното 6:7(2) 6:3 6:2. Така той продължава към четвъртфиналната фаза на състезанието, където го очаква двубой срещу Грегоар Барер или Душан Лайович.

В откриващите минути световният №1 демонстрира стабилност от задната линия и често можехме да го видим да ускорява топката от форхенд, за да пласира завършващ удар. Тийнейджърът не се страхуваше да влиза в продължителни размени с именития си противник и показвайки сериозна доза търпение, успяваше да предизвика неточност от ракетата на сърбина, чиито колебания доведоха до пробив в актива на Ван Аш за 5:4.

Напрежението обаче взе своето в следващия гейм, когато французинът застана на сервис линията в опит да затвори сета, но поредица от грешки възвърнаха равенството в резултата. Съвсем скоро Джокович на свой ред достигна до три сетбола, ала те отидоха в историята след нова порция непредизвикани пропуски от негова страна, поради което развръзката дойде в тайбрек. Там сърбинът поведе с 3:1 точки, но последва драстичен спад в нивото му, довел до това той да спечели едва една точка до края на дебютния сет, прибавен към сметката на световния №87 след цели 75 минути игра.

Всички проблеми от първата част бяха забравени още в самото начало на втория сет, където 22-кратният шампион от Шлема бе близо до съвършенството на начален удар, вкарвайки цели 94% първи сервис. Същевременно Джокович изостри ретурите си и намали значително количеството неточности, което още в третия гейм го изведе до пробив за 2:1. Младият французин бе лишен от всякакви възможности за обрат, тъй като в хода на целия сет водачът в ранглистата загуби едва две точки на собствено подаване и скоропостижно изравни общия резултат.

Изглеждаше, че устремът на сърбина бе прекършен на старта на решителния сет, когато Ван Аш се възползва от няколко по-плитки удара на съперника, за да осъществи пробив още в първия възможен момент. Това обаче беше само привидно, тъй като още в следващия гейм Джокович побърза да поправи щетите, реализирайки моментален рибрейк, който постави началото на един от най-силните периоди в мача за него. Топ поставеният имаше пълен контрол върху случващото се в следващите минути и не след дълго вече водеше с 4:1, като оттам насетне бе само въпрос на време да сложи точка на сблъсъка. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Близо 3 часа по-късно: Джокович избегна сензацията срещу 18-годишен тийнейджър в Баня Лука Мирела Николова
Теми:  
atp | баня лука | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook