Българското участие в Мелбърн или какво да очакваме от Григор Димитров?

от в 11:25 на 07.02.2021
Калоян Соколов

  •  История и тенденции

Само ден ни дели от началото на дебютния за годината турнир от Големия шлем, а всички ние се вълнуваме как ще се представи на него първата ни ракета Григор Димитров. Аустрелиън Оупън е определено исторически най-силната "мейджър" надпревара за българина, тъй като е единствената, на която той е достигал до цели три четвъртфинала. Именно в Мелбърн идва и първата победа на Григор на това ниво, когато през 2011-а той побеждава Андрей Голубьов на старта в последователни сетове.

В последните си две участия обаче българинът бележи сериозно отстъпление в резултатите си и сега ще се опита да намери място във втората седмица на турнира за пръв път от 2018-а година, когато допусна поражение от Кайл Едмънд във фазата на финалната осмица.

  • Моментно състояние и стилови особености

Григор откри сезона си на надпреварата Murray River Open и определено не впечатли с изявите си. Първата ни ракета стартира с победа над Андрю Харис, който се намира извън топ 250 на световната ранглиста, а представянето му беше далеч от убедително, като допусна сериозен брой двойни грешки и на няколко пъти върна непретенциозния си съперник в двубоя.

Последва трудно извоювана победа над Алексей Попирин, при която отново видяхме сериозни спадове в концентрацията и проблеми при затварянето на мача от страна на хасковлията. Родният ни представител постоянно лъкатушеше в нивото си на игра и това веднага му изигра лоша шега, когато срещна стабилен състезател в лицето на Корентен Муте.

Французинът не показваше нищо специално, само че постоянно се захранваше от грешките на Григор, който нямаше никакъв контрол в ударите си и всеки опит да вдигне темпото завършваше с непредизвикана грешка.

Мотивацията на надпревара от Шлема обаче е съвсем различна, а всички знаем колко обича Димитров голямата сцена. Забързаните условия в Мелбърн също са в негов плюс и биха могли да замаскират неговите проблеми с началния удар, докато афинитетът му към ранното вземане на топката също ще бъде сериозен бонус.

Българинът е длъжен да покаже най-агресивното си лице на корта, защото всяко колебание ще бъде наказвано в тези условия, при които разиграванията ще се решават с няколко удара, а пробивите често ще бъдат с цената на спечелен сет. 

В момента няма време за вработване или подсигуряване на елементи, тъй като всеки опонент е готов да се възползва от най-малката несигурност у нашето момче и да го накаже. Гришо неведнъж е показал колко добре може да се справя във високотемпови размени и всичките му големи успехи са постигнати на настилки, които предразполагат към тях.

Той просто трябва да изчисти съзнанието си, да се освободи от хилядите наложени промени в играта му през годините от различните специалисти и да заиграе чисто инстинктивно, без да се колебае прекалено много какво продължение да избере в дадена точка. 

Ясният тактически план е нещото, което сериозно липсва в последно време при българина, който по-скоро разчита да преодолее опонента изцяло със собствените си качества, но това невинаги е възможно. Тенисът е спорт, в който решаваш проблемите си напълно сам, ала това не изключва допитването до втора страна.

Вярвам, че първата ни ракета ще покаже далеч по-офанзивен тенис, като Данте Ботини е точният специалист, който да го насочи към тази цел, защото всичките му възпитаници са залагали именно на своя атлетизъм, постоянен контрол от основната линия и търсенето на уинър в точния момент, за да формират перфектното олицетворение на контролираната агресия.

  • Жребий и очаквания

Жребият на Григор е меко казано неблагоприятен, тъй като го противопоставя на Марин Чилич още в първи кръг. Бившият шампион от Шлема също се намира в тежък период и през миналия сезон не достигна до нито един четвъртфинал, което бе прецедент в неговата кариера. Чилич също харесва надпреварата в Мелбърн и е бил близо до нейното спечелване през годините, което е предпоставка за един страхотен двубой на най-високо ниво, в който вярвам, че Димитров ще вдигне многократно качеството на представянето си и ще триумфира.

 

Нататък не би трябвало световният номер 19 да срещне каквито и да било проблеми с някого измежду Алекс Болт и Норберт Гомбош, а Кареньо Буста далеч не е такава заплаха на бързи твърди кортове, както се видя и на тазгодишния ATP Cup, където допусна поражение от традиционно удобния си опонент Фабио Фонини.

В осминафиналната фаза вече идват сериозни препятствия от ранга на Доминик Тийм и Ник Кирьос, а гаранциите почти изчезват, само че Григор е показал неведнъж във времето колко трудно може да бъде победен, когато навлезе в ритъм, така че първият кръг ще бъде изключително ключов за похода на българина в Мелбърн. Смятам, че една евентуална победа в него би могла да бъде началото на нов силен рейд на нашето момче на Аустрелиън Оупън и безсънните нощи отново ще станат нормална част от нашето ежедневие.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Българското участие в Мелбърн или какво да очакваме от Григор Димитров? Калоян Соколов
Теми:  
Анализи | григор димитров | Превютa

Коментари





Следвайте ни в Facebook