Чичо Тони: Не съм взел нито цент от Рафа, бях твърде строг с него през годините

от в 10:16 на 19.01.2019
Калоян Пламенов

Чичото на Рафаел Надал - Тони, даде обширно интервю в предаването "Събуди се" по Нова Телевизия и разкри, че още от ранните години на Матадора е вярвал във възможностите му да стане голям играч. Същевременно специалистът разказа интересни моменти от съвместната работа на двамата.

„За съжаление много малко знаех за България. Бях чувал за София и това е. Циципас ще дойде. Сигурен съм, че той е бъдещ световен лидер в ранглистата. И Вавринка ще дойде. Голяма звезда. Познавам и Христо Стоичков. Голям приятел е с Мигел Надал. Играли сме голф. Там обаче не е толкова добър, колкото във футбола. Да знаете (смее се)," пошегува се Надал-старши.

Относно играта Тони Надал обърна внимание на Григор Димитров. „Познавам и Григор Димитров. При това добре. Нещо съвсем малко му трябва, за да бъде на световния връх. Трябва да е много силен психически. Има страхотни качества. Характерът обаче трябва да се тренира също”.

Тони разказа и повече за работата си с Рафа: „Понякога треньорството ми липсва много. Имах възможността да тренирам един от най-добрите – моя племенник. Но в момента съм в неговата академия и се занимавам с децата. Знаете ли, докато бях треньор на Надал не взимах пари за това. За мен беше удоволствие. Докато тренирах Рафа се стремях да бъдем по-добри. И когато не съм взимал пари от него, тогава мога да му кажа всичко каквото мисля. Мога да му кажа, че е глупав, например.

„Имам два ресторанта и бизнес с дограма, така се издържах през цялото това време. Извън корта Рафаел е съвсем нормален човек. Тих е. Обича да лови риба и да играе голф. Да се вижда с приятелите си. Когато обаче стъпи на корта е съвсем различен. Когато беше на 7 години казах на баща му, че ще стане шампион на Испания. Разбира се само на баща му, за да не ме помислят за луд. Винаги съм знаел и виждал, че е добър. Иначе нямаше да вярвам, че ще има такива успехи.

„Той има едно ценно качество. Той може да пробва и 30 пъти, 300 пъти, 3000 пъти нещо, което вижда, че не се получава. Желанието и търпението да се развиваш - това не всички го имат, но той го има. Има и силен характер, силна психика. Учих го не само да е силен в мачовете и да побеждава, но и да побеждава в живота. За да си добър човек не е важно да имаш само силна психика, защото животът не е лесен."

Тони Надал сподели и за някои трудни ситуации. „Когато беше малък съм бил много строг с Рафаел, понякога и прекалено много. В Испания родителите са много меки с децата си. Но как така ще ги подготвиш за суровия свят? Трябва да си твърд, за да можеш да подготвиш децата си, за да се справят с всичко. Кога ни беше най-трудно? Винаги са били контузиите. Но никога не съм му давал да взима това на внимание и да обръща внимание.

„Най-щастлив съм бил на корта тогава, когато Рафаел беше малък. Когато съм искал да си подобри удара и когато той го е правил. И тогава съм бил най-щастлив. Когато испанският шампионат бе спечелен от Рафа, тогава направихме семеен обяд. Тогава взех списъка и започнах да го питам дали познава всеки един от шампионите. И тогава видяхме, че ние знаем имената само на 4-5 от шампионите. Питах го от кои ще бъде. От тези, които се помнят или от тези, които са забравени. Същото направих и когато спечелихме „Ролан Гарос” и го попитах от кои ще бъде."

Тони Надал обърна внимание и някои по-странични теми. „Това, че е роден със заболяване и го е преодолял с тениса, не е вярно. Имал е проблем с кокалче на крака, това е всичко. Понякога го боли, но няма друго нещо. Неговите ритуали? Не знам защо ги прави, но и на мен не ми харесват. Започна да прави много неща и аз започна да го питам. По време на тренировки не прави нищо от тези неща. Прави го само тогава, когато играе.

„Дали съм готов да се захвана с нов играч? Не, много е трудно. Ситуацията е много различна. Имах власт над него като мой племенник. Днес е много трудно да тренираш младите. Трябва да им казваш само добри неща. В академията ако кажа на някой, че не е добър например ще дойде някой сърдит баща и ще ми се скара. Докато на Рафа можех да кажа само истината. И за това бяхме толкова силни”.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

 

Оцени тази статия:
Чичо Тони: Не съм взел нито цент от Рафа, бях твърде строг с него през годините Калоян Пламенов
Теми:  
рафаел надал | тенис | тенис бг | тенис бг надал | тенис бг новини | тенис новини | тони надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook