Човек от стомана: Хачанов пречупи Кирьос в петсетов спектакъл и е 1/2-финалист на US Open

от в 07:51 на 07.09.2022
Калоян Соколов

Ник Кирьос е състезателят с най-много победи от началото на месец юни и напълно логично всички очакваха от него да няма проблеми срещу срещу Карен Хачанов в четвъртфиналния им двубой от US Open. В миналия кръг станахме свидетели на невероятно представяне от Кирьос, който отстрани защитаващия шампион Даниил Медведев и мнозина специалисти започнаха да го определят като основния фаворит за трофея в Ню Йорк. За съжаление, то днес до голяма степен станахме свидетели на другото лице на някогашния номер 13, чиито емоции дойдоха в повече по време на срещата и това доведе до сериозни амплитуди в представянето му.

Хачанов пък беше завидно спокоен и константен в действията си и наказа всички спадове от другата страна на мрежата, надделявайки в една страхотна петсетова битка - 7:5 4:6 7:5 6:7(3) 6:4. По този начин московчанинът си гарантира дебютно участие в полуфинал на състезание от Шлема, като единствено Каспър Рууд го разделя от място във финала.

Знаците не бяха никак положителни за Кирьос, който изпитваше сериозна болка в областта на лявото коляно и почти не се движеше. Австралиецът компенсираше с невероятно сервиране, но беше напълно безпомощен в разиграванията и не си създаваше никакви шансове от ретур. Бившият член на топ 10 пък правеше всичко възможно да движи съперника си из целия корт и категорично имаше игрово предимство, което разви в последния възможен момент, пробивайки в 12-тия гейм, за да си осигури спечелването на откриващия сет.

В паузата финалистът от Уимбълдън прибегна до медицински таймаут, през който проблемната зона беше намазана със специално лекарство и веднага това доведе до ползотворен ефект за него. Световният номер 25 започна да бомбардира полето на руснака с множество мощни удари. Канберецът все по-често поемаше инициативата и принуждаваше Хачанов да е неизменно в отбранителна позиция. Финалистът от Уимбълдън се чувстваше все по-уверен в собствените си сили, като импровизираше с лекота на корта и осъществи брейк за преднина от 2:1, която задържа до последно и имахме паритет в общия резултат.

Кирьос продължи да доминира в началото на третата част, осигурявайки си две поредни възможности да отмъкне подаването на по-нискоранкирания играч, но той отреагира със серия от бързи печеливши комбинации. Наред бяха минути на пълна доминация от страна на сервиращите, които печелеха огромно количество точки директно от началния си удар и изглеждаше неизбежно да станем свидетели на първия тайбрек в срещата. Тогава Ник направи няколко небрежни отигравания, което позволи на 27-ия поставен да получи сетбол. В този момент австралиецът взе наглед налудничавото решение да прибегне до къса топка, само че елементът на изненадата свърши своята работа и геймовете бяха изравнение за 5:5. Впоследствие самият Хачанов беше принуден да спасява подаването си, ала не трепна по никакъв начин и прехвърли напрежението от другата страна на мрежата, а шампионът от Вашингтон се пречупи и руснакът имаше аванс от 2:1 сета.

Канберецът изглеждаше силно раздразнен на старта на четвъртата част и непрекъснато избързваше в опитите си за уинъри. Неточностите се трупаха със сериозна скорост в актива на фаворита, чиито сили изглеждаха на свършване. Публиката обаче беше застанала плътно зад Кирьос и сребърният медалист от Токио започна все по-явно да чувство напрежението от недружелюбната към него атмосфера. Световният номер 31 сдаде сервис гейма си с купища неубедителни изпълнение, но направеният пробив се оказа неособено голямо предимство за австралиеца и всичко започна отначало при 3:3. Скоро Хачанов на свой ред можеше да поведе с брейк, само че опонентът му беше изключително убедителен във важните моменти и най-после щяхме да наблюдаваме тайбрек.

Там Ник пръв реализира мини пробив, а след това триумфира в 25-ударова размяна, пласирайки бекхенд уинър по правата. 23-ият в схемата показваше завидна смелост и често прибягваше до прийома сервис-воле, докато неговият съперник изглеждаше в ступор и скоро точките станаха 6:1 в полза на австралиеца, който реализира ас при третия си шанс да затвори частта и победителят щеше да бъде определен в решителен сет.

В него фаворитът сякаш все още изпитваше прекалено голям адреналин от взетия дълъг 13-ти гейм и допусна поредица от необмислени решения, които дадоха точка за пробив на руснака. Наред беше продължителна размяна, при която 27-ият в света допусна грешка при опит за завършващ удар от бекхенд. Следващите два сервис гейма на Хачанов се превърнаха в същинско изпитание за него, ала той можеше да се опре на своя вездесъщ начален удар и не след дълго Кирьос беше изправен пред угрозата да изостане с 2:5. Все пак канберецът нямаше намерение да се предава и спаси подаването си, отигравайки зашеметяваща къса за край на гейма. Оттам насетне обаче по-нискоранкираният тенисист не показа никакви признаци на колебание и заслужено се поздрави с най-голямата си победа в кариерата.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Човек от стомана: Хачанов пречупи Кирьос в петсетов спектакъл и е 1/2-финалист на US Open Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2022 | карен хачанов | Ник Кирьос | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook