Чудото е реалност: 18-годишната квалификантка Радукану е шампионката на US Open!

от в 01:10 на 12.09.2021
Диана Андреева

Най-младият финал на турнир от Големия шлем от 1999-а година насам изведе Ема Радукану до трофея на US Open 2021! Тръгналата от квалификациите на надпреварата британка спечели и последния си мач в надпреварата, без да е загубила нито един сет, за да може да вдигне най-голямата титла на професионално ниво в своята кариера.

В спор за отличието Радукану надигра друга тинейджърка, със сигурност спечелила си хиляди привърженици с изявите си през изминалите две седмици в Ню Йорк, а именно Лейла Фернандес. Мачът, който бе наблюдаван от хиляди души на централния корт Артър Аш Стейдиъм, завърши 6:4 6:3 в полза на Ема след един час и 52 минути игра. Макар и двете тенисистки видимо да бяха на предела на силите си в заключителния двубой през днешния ден, той със сигурност сложи подобаващ край на това наистина вълнуващо издание на US Open. 

Щом мачът започна, притеснението в играта и на двете състезателки си пролича. Фернандес първа инкасира пробив и изостана с 0:2, но последва мигновена мобилизация на световната номер 73. Възползвайки се от лекия спад в нивото на своята опонентка, придружен от няколко прибързани отигрвания от страна на Радукану, Лейла възобнови паритета в геймовете и от там започна истинската битка.

Двете тенисистки се съревноваваха за всяка една точка. Фернандес обаче бе в ролята на догонваща в по-голяма част от разиграванията. Лейла не намираше слаби места в тениса на своята противничка и често пъти просто не успяваше да смогне на високите обороти в мача. Макар и да успя да запази равенството в резултата до 4:4, канадката се поддаде на обвзелото я напрежение именно в най-ключовия момент от сета и инкасира нов пробив, който този път й коства загуба на частта с 4:6.

Във втория сет интригата отново не липсваше. Атмосферата по трибуните допълнително нажежаваше обстановката на корта и увеличаваше притеснението, което двете тенисистки усещаха, докато се борят за най-голямото постижение в кариерата си, а именно спечелването на трофей от Големия шлем. Макар и публиката повече да подкрепяше Радукану, Фернандес далеч не се предаде след неприятния за нея развой на първаата част. Лейла продължи да демонстрира високо ниво на игра, ала за съжаление на нейните почитатели, дори това не й беше достатъчно.

Докато отново успеят да намерят своя ритъм след почивката между отделните части, двете тенисистки се нуждаеха от известно време. Това бе и причината те да си разменят по един пробив на старта, след който обаче ситуацията коренно се промени. За последно мачът бе равностоен при резултат 2:2. Тогава Радукану започна да показва познатия си безпогрешен начин на игра, именно който я изведе до тази фаза на турнира. Ема се измъкна убедително напред с 5:2 и по всичко личеше, че това е краят на срещата, но Фернандес не се "даде без бой". 

Канадката не само, че спаси два мачбола и измъкна един наистина маратонски гейм, ами бе на път да реализира рибрейк, а с това сериозно да усложни задачата на своята противничка да затвори мача. В крайна сметка Радукану все пак намери сили да възспре набралата скорост Фернандес и се поздрави с най-голямата победа в своята кариера. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Чудото е реалност: 18-годишната квалификантка Радукану е шампионката на US Open! Диана Андреева
Теми:  
us open | ема радукану | лейла фернандес

Коментари





Следвайте ни в Facebook