Циципас повали Мъри в истинско тенис зрелище на US Open!

от в 02:38 на 31.08.2021
Георги Евстатиев

Невероятен Стефанос Циципас триумфира в истински тенис спектакъл над Анди Мъри с 2:6 7:6 3:6 6:3 6:4. Талантливият грък игра невероятен тенис и заслужено излезе победител в оспорвания сблъсък. Преди мача Циципас се считаше за изявен фаворит, тъй като в последния месец демонстрира великолипна форма, достигайки неизменно до полуфинал на последните два турнира от сериите Мастърс. Мъри обаче показа, че не бива толкова бързо да бъде отписван, и е способен да даде още на спорта.

 Мачът започна по чудесен начин за Анди Мъри. При 1:1 британецът се възползва по най-добрия възможен начин от неточностите от ракетата на Циципас и със стабилна игра от основната линия проби подаването на съперника. Това сякаш допълнително вдъхнови бившия №1, който със серия от невероятни отигравания напълно обезличи играта на гърка, изковавайки убедителната преднина от 5:1. До края Мъри не срещна никакви проблеми и прибави откриващата част в актива си. 

Във втория сет ситуацията на корта коренно се промени. Стефанос изравни играта, свеждайки грешките до минимум. Именно пред него се откри първият шанс да поведе, като в третия гейм имаше две възможности за пробив, но със страхотно желание и хъс шотландецът успя да се задържи в резултата. Двамата продължиха да взимат уверено своите сервис геймове до 4:4, когато на свой ред Мъри имаше два брейкбола, но точно тогава третият в света извади най-добрия си тенис и с няколко отлични начални удара не позволи на опонента си да се откъсне напред. Повече възможности не се откриха пред никой от играчите и тайбрек трябваше да реши изхода на частта. В него Мъри пропиля два сетбола, а след това допусна и двойна грешка, и по този начин предаде сета на Циципас.

Въпреки спечеления втори сет, гъркът бързо се оказа догонващ в третата част. Финалистът на Ролан Гарос направи много непредизвикани грешки в откриващото си подаване, което позволи на Анди, без да показва нещо особено, да спечели три поредни гейма. Така се стигна до петия гейм, който се оказа решаващ за развоя на частта. Циципас пропусна две възможности да пробие, а в същото време шотландецът предостави високо ниво на сервис и с агресивна игра затвори третия сет.

Четвъртата част започна лошо за Мъри. Великобританецът допусна пробив за 2:0, въпреки че водеше с 40:0. Умората започна да си казва думата, тонусът в играта му спадна и Стефанос се откъсна с 5:0. Последва спад в представянето на гръцкия играч, който позволи на противника да се върне в сета за 5:3. Това обаче беше всичко и след оспорван последен сервис гейм Циципас стигна до решителен пети сет.

Световният №3 тръгна отлично в последната част, пробивайки началния удар на съперника още в първия гейм. Въпреки това надиграването продължи, като и двамата играха най-добрия си тенис. В четвъртия гейм Мъри можеше да изравни, но с чудесни сервиси Циципас задържа преднината си. До края шотландецът направи всичко възможно да се върне в мача, но по-младият от двамата показа невероятна стабилност във всички аспекти и се поздрави с победа в среща, продължила почти 5 часа игра. Във втория кръг гъркът ще играе с французина Адриан Манарино, който се наложи над Пиер Юг Ербер също с 3:2 сета.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Циципас повали Мъри в истинско тенис зрелище на US Open! Георги Евстатиев
Теми:  
анди мъри | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook