Да победиш Надал и Федерер на Ролан Гарос: Робин Сьодерлинг знае как се прави

от в 14:38 на 08.06.2022
Калоян Соколов

Рафаел Надал е абсолютният хегемон в историята на Ролан Гарос и го доказа, печелейки своята 14-а титла в Париж. Матадора може да се похвали със спечелването на 102 от общо 105 мача във френската столица, като две от неговите загуби са инкасирани срещу Новак Джокович. До голяма степен можем да кажем, че тези поражения са напълно приемливи с оглед на съперника, но Рафа все пак има едно крайна изненадваща загуба, допусната на Откритото първенство на Франция, и тя е именно неговата първа въобще в историята на турнира. Събитията се развиват през сезон 2009, когато Робин Сьодерлинг постига немислимото и най-после сваля Краля на клея от трона му, а нека сега с вас да се върнем към тези събития.

Както споменахме, то по това време Надал никога не е губил мач на Ролан Гарос. Манакорецът печели дебютната си титла от надпреварата на едва 19-годишна възраст и впоследствие я защитава успешно цели три пъти. Още по-впечатляващото е, че никой не съумява да спечели повече от сет срещу левичаря през тези четири години, като всъщност тогавашният номер едно е бил побеждаван едва два пъти на червени кортове от 2005-а насам.

Въпросната година пък може би е най-добрата на Надал до този момент, защото той развива изключително много играта си и на другите настилки, за да триумфира за първи път с купите от Аустрелиън Оупън и Индиън Уелс. Всичко това го прави твърд фаворит за предстоящото състезание във френската столица, където с лекота намира място на осминафиналите и там наглед също толкова безпроблемно би трябвало да премине през съпротивата на Сьодерлинг.

Шведът наскоро е бил направо унизен от същия съперник, тъй като ибериецът го разгромява с 6:1 6:0 по време на Мастърса в Рим и по-скоро интригата се крие в това дали световният номер 25 ще може да спечели някой друг гейм. Скандинавецът досега никога не е бил преминавал третия кръг в Париж и е отпадал цели три пъти в откриващия си двубой. Рафа пък търсеше своята 32-ра поредна победа в надпреварата, която обаче бързо се видя, че няма да дойде никак лесно.

Сьодерлинг беше доказал още на Уимбълдън, че има оръжията да затрудни Надал, след като бе отстъпил в петсетова битка. По-интересното се криеше в обстоятелството, че тогава шведът съвсем демонстративно започна да имитира ритуалите на Матадора преди сервис, което наглед оформи една вражда, и оттогава манакорецът демонстрираше най-добрия си тенис, щом види този опонент от другата страна на мрежата.

Този път нещата се оказаха различни, тъй като аутсайдерът играеше напълно безстрашен тенис и изглеждаше, че е способен да остави дупка в корта, нанасяйки поредния си мощен форхенд. Защитаващият шампион видимо не се чувстваше комфортно и отиграваше нехарактерно плитко, а Сьодерлинг не се колебаеше да се възползва от това и скоро Надал трябваше да предаде един от най-слабите си сетове някога в Париж - 2:6.

Макар далеч от върховото си състояние, то топ поставеният продължи да се бори и реализира ранен пробив във втората част. Рафа вече сервираше далеч по-уверено, което му донесе възможност да затвори частта на собствен сервис, ала точно тогава допусна няколко необичайни грешки от длановия си удар, а неговият съперник достигна до рибрейк, пласирайки елегантно стоп воле от бекхенд.

Все пак испанецът се пребори за изравняването на общия резултат и изглеждаше, че Сьодерлинг е пречупен, но самият той усещаше как това е големият му момент, и не отстъпи нито сантиметър от позицията си на корта. По-нискоранкираният състезател печелеше множество лесни точки чрез първото си подаване и наказваше изключително пасивните действия на Надал, чиято защита не беше на обичайното си ниво.

Шведът бързо възстанови аванса си в сетовете и дори поведе с пробив в четвъртата част, като публиката копнееше да види нов шампион и застана изцяло зад абсолютния аутсайдер. Шампионът обаче не беше готов да напусне турнира, ако не даде необходимата битка, и съумя да се добере до тайбрек. Досега Надал имаше само един загубен дълъг 13-и гейм при участията си във френската столица, само че онзи ден принадлежеше на скандинавеца, който спираше всяка една от рекордните серии на именития си опонент, докато не прекъсна и най-значимата такава, нанасяйки дебютната загуба на Матадора в Париж.

Самият световен номер едно признава, че не е бил изненадан от играта на Сьодерлинг, споделяйки следното:

"Робин не ме изненада. Наясно съм колко опасен може да бъде, когато усеща добре своите удари. Истината е, че бях нервен от самото начало и не поех инициативата нито веднъж. Отигравах изключително късо и направих мача лесен за него. Понякога хората си мислят, че печеля само заради моята физика, но това не е вярно. Трябва да играеш добър тенис, за да печелиш двубои. Аз днес просто не го направих. От друга страна, не желая да правя трагедии от първата си загуба на Ролан Гарос. Няма как да не съм разочарован, но все някога трябваше да стане факт и се надявам максимално скоро да преодолея случилото се" - коментира Кралят на клея.

Шведът пък прави любопитно разкритие и разказва как всъщност в Рим е усетил, че има страхотни шансове да победи Надал, макар че е загубил със стряскаща разлика. Сьодерлинг е видял по какъв начин да противодейства, и припомня, че всички геймове са били напълно оспорвани, само че Надал е успявал да ги печели до един, докато сега ролите се разменили.

Триумфът на скандинавеца далеч не се оказва чудо за три дни, защото той продължава рейда си чак до самия финал, където е спрян от Роджър Федерер. Това се оказва и единствената досега титлата на Маестрото от Ролан Гарос, а Сьодерлинг произнася култова реч на награждаването, в която признава как му е станало тъжно за Федерер, когато го е видял разплакан на финала в Мелбърн, и сега не е искал да го вижда в подобна позиция.

Все пак Сьодерлинг се заканва, че никой не го побеждава 13 пъти подред и действително взема реванш от швейцареца на следващия Ролан Гарос. Още по-интересното е, че шведът достига до нов финал и там го чака Рафаел Надал, само че този път логиката взема връх и испанецът "захапва" своята пета купа на Мускетарите. 

Приказката за скандинавеца не се оказва особено дълга и продължава само още един пълен сезон. Робин достига до своята рекордна четвърта позиция в ранглистата и е напът да наруши хегемонията на т.нар. "Голяма четворка". Съдбата обаче решава това да не се случи и му нанася решителен удар, след като тенисистът е диагностициран с мононуклеоза.

Вирусът няма специфично лечение и обикновено организмът се възстановя от само себе си, но имунната система на Сьодерлинг никога не е същата и той прекратява преждевременно забележителната си кариера, която можеше да бъде далеч по-успешна, ако не се беше случило всичко това. Все пак двукратният финалист напуска сцената по мечтан начин, тъй като печели последния си професионален турнир, надигравайки Давид Ферер (световен номер 6) пред домашната си публика в Бощад.

Хубавата новина е, че шведът обяви как се е излекувал напълно преди повече от година време и също така е преодолял непрестанните си паник атаки и чувство на тревожност, които са го довели до желание за самоубийство. В момента Робин се радва на здраво семейство с 3 деца и е основател на марката за тенис екипировка "RS Sports", чиито продукти все повече биват използвани от звездите в ATP Тура.

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Да победиш Надал и Федерер на Ролан Гарос: Робин Сьодерлинг знае как се прави Калоян Соколов
Теми:  
atp | истории и анализи | рафаел надал | робин сьодерлинг | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook