Дебютна титла от подобен ранг: Де Минор сътвори пореден обрат и е новият шампион в Акапулко!

от в 07:52 на 05.03.2023
Мартин Петков

Алекс де Минор имаше колеблив старт на сезона, но това не му попречи в родната си Австралия да се поздрави с победа над Рафаел Надал по време на United Cup, за сметка на което пък в първия турнир от Големия шлем за годината беше спрян от бъдещия шампион Новак Джокович. Впоследствие австралиецът не беше докрай убедителен при участието си на надпреварите в зала, преди в хода на настоящата седмица да се възползва максимално от късмета си на АТР 500 турнира в Акапулко.

Жребият в мексиканския град беше благосклонен към световния номер 22, който в първите си три мача срещна двама квалификанти и играч, участващ посредством "уайлд кард", като губейки общо едва 8 гейма, се класира за полуфиналите, където се справи в Холгер Руне. В битката за отличието през днешния ден Де Минор за пореден път демонстрира борбения си характер на корта и сътвори пълен обрат над Томи Пол, който вчера надделя над Тейлър Фриц в най-дългия мач в историята на надпреварата, но днес беше навярно изтощен физически и австралиецът триумфира с победата за 2 часа и 26 минути - 3:6 6:4 6:1. С успеха Алекс завоюва своята седма АТР титла в досегашната си кариера, първа от категория АТР 500, и от утре ще поднови статута си на първа ракета за родината си, задминавайки Ник Кирьос в световната ранглиста.

В началото на двубоя австралиецът видимо се чувстваше по-мотивиран, което му позволи още в дебютните минути да разкрие силните страни в играта си и той неведнъж засвидетелства изключителната си скорост по корта, връщайки наглед неспасяеми топки и достигна два брейкбола. Изправен до стената, световният номер 23 не трепна и пласира серия от първи сервиси, чрез която се измъкна от неблагоприятната ситуация и впоследствие на свой ред пресира съперника си, като успя да го изненада неколкократно с излизания в близост до мрежата. Именно честата вариация в ударите при размените от основната линия се оказа от ключово значение за американеца, който се поздрави с пробив в четвъртия гейм и без да поставя подаванията си под въпрос, се доближи на един сет разлика от най-голямата титла в кариерата досега.

С настъпването на втората част темпото и качеството на игра нагледно се покачиха и интензивните разигравания станаха все по-често срещано явление на корта. Пръв пропукване в защитата си допусна Де Минор, който все пак остана хладнокръвен и го отрази, като оттам насетне пое известен контрол над случващото се и съумя да пробие. Внезапен спад в представянето на световния номер 22 обаче изцяло помрачи стореното от него, след като той инкасира поредица от грешки и на практика доброволно позволи на Пол да осъществи рибрейк. Въпреки това, то австралиецът продължи да работи усилено за всяка своя точка и вдигна оборотите в десетия гейм, когато напрежението да сервира за оставането си взе връх над полуфиналиста от АО, който беше колеблив в действията си и с късен пробив Алекс изравни общия резултат в сблъсъка.

Стартът на решителния трети сет се превърна в преломният момент на срещата, след като световният номер 23 разполагаше с цели пет брейкбола в откриващото подаване на противника си, но дори това не пречупи съпротивата на осмия поставен, който оцеля. Впоследствие Де Минор, придобил нужния импулс и увереност, започна да е все по-настоятелен в атаките си, при което защитата на Пол "издиша" и по-високоранкираният състезател поведе с пробив. В този момент американецът видимо се обезвери и до края на двубоя успя единствено да се разпише в резултата, избягвайки това да му "вържат геврека", докато Де Минор беше безупречно във всяко едно отношение и триумфира с титлата, като постигна четвърта победа в също толкова мача срещу този опонент.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Дебютна титла от подобен ранг: Де Минор сътвори пореден обрат и е новият шампион в Акапулко! Мартин Петков
Теми:  
atp | акапулко | алекс де минор | томи пол

Коментари





Следвайте ни в Facebook