Дежавю: Свитолина изоставаше със сет, но сломи световната №56 за втора поредна седмица!

от в 18:37 на 02.06.2023
Мартин Петков

Елина Свитолина, която се завърна на корта през този април след продължително отсъствие поради майчинство, не спира да впечатлява в последните близо две седмици и през днешния ден записа осмата си поредна победа. Украинката имаше наглед лесната задача в третия кръг на Ролан Гарос да срещне отново Анна Блинкова, която надигра на финала в Страсбург миналата събота, отпускайки ѝ едва пет гейма тогава. Днешният им сблъсък обаче предложи значително по-голяма интрига и макар рускинята да поведе със сет аванс, то бившата номер три сътвори пълен обрат, за да надделее с крайното 2:6 6:2 7:5, гарантирайки си на осминафиналите в Париж среща с 9-ата поставена и миналогодишна полуфиналистка Дария Касаткина.

Бронзовата олимпийска медалистка се нуждаеше от известно време за адаптация на старта на двубоя, след като обилното количество грешки от нейната ракета ѝ коства дебютното подаване за мача, ала мигновено Свитолина спечели една от най-добрите точки в сблъсъка, което я вдъхнови към възстановяване на паритета. Положителните знаци в представянето на световната номер 192 обаче не се задържаха дълго, предвид факта че тя видимо изпитваше проблем от физическо естество, който не ѝ позволяваше да е конкурентноспособна на Блинкова, която от своя страна вдигна оборотите и спечели четири поредни гейма, за да заслужи успеха в откриващия сет.

В минутите преди началото на втората част младата майка се възползва от правото си да вземе медицински таймаут, като след проведената интервенция с физиотерапевта загатна, че перипетиите са зад гърба ѝ и отново поднови позицията си на диригент в разиграванията. Свитолина с течение на времето неспирно прогресираше в играта си и уинърите в нейния актив се увеличаваха с бързи темпове, което ѝ донесе три последователни пробива, за да станем свидетели на възстановяване на общия резултат в срещата.

С настъпването на решителния трети сет украинката съумя да запази подема си, като трупаше сериозни дивиденти от своя форхенд, когато трябваше да завършва комбинациите си, и пречупи защитата на световната номер 56, за да осъществи брейк. Мигновено съпругата на Гаел Монфис достигна дори до възможност за дублиране на предимството си в резултата, ала удар в мрежата от нейна страна позволи на рускинята да оцелее, като тя светкавично се позова на придобития импулс в играта си, като тръгна настъпателно в предни позиции навакса пасива си, преди да спечели идното си подаване, за да поведе на свой ред с 4:3. Изгубила почва под краката си, Свитолина беше напът да рухне под знака на зачестилите неточности в играта си, но чрез серия от уинъри върна увереността и проби, осигурявайки си шанс да сервира за спечелването на срещата. Изправена до стената, Блинкова рискува максимално в ударите си и самоотвержените ѝ действия бяха оправдани, след като тя реализира рибрейк, ала светкавично усети случилото се на свой гръб и шампионката от Страсбург отново застана на сервис за победата, като за разлика от по-рано, се справи със задачата си и официализира драматичния си успех.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Дежавю: Свитолина изоставаше със сет, но сломи световната №56 за втора поредна седмица! Мартин Петков
Теми:  
wta | анна блинкова | елина свитолина | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook