Димитър Кузманов срещу Матео Беретини (анализи, очаквания и коефициенти)

от в 08:30 на 10.01.2021
Калоян Соколов

Димитър Кузманов вече записа три поредни победи на АТП надпреварата в Анталия и определено прави най-паметната седмица в своята професионална тениса кариера, а във втория кръг на основната схема ще премери сили с топ поставения Матео Беретини. Мико досега никога не е се изправял срещу състезател от световната десетка и шансовете му не изглеждат високи на пръв поглед, но все пак нека заедно да опитаме да поразсъждаваме как българинът би могъл да се противопостави на именития си съперник.

Какво може да предложи Матео Беретини?

Италианецът направи сериозен скок през 2019-а, която започна извън първите 50 и в крайна сметка завърши с участие на финалния Мастърс в Лондон. През миналата година обаче Матео не можа да оправдае повишилите се очаквания към него. Беретини не достигна до нито един полуфинал и единствено промененото точкуване го спаси от сериозен спад в класацията.

Десетият в света практикува силов тенис и може да завърши разиграването с мощния си форхенд от всяка една позиция на корта, но освен това разполага с богат технически арсенал и отлично придвижване по корта, което му дава сериозно предимство спрямо другите тенисисти с подобен на неговия ръст. Беретини се стреми да вземе инициативата веднага след началния си удар и често разчита на комбинацията между сервис и дланен удар, за да приключи точката мигновено. Той също така обича да излиза към мрежата, където може да се похвали с първокласни волета, а известна негова слабост си остава бекхенда, който италианецът подсича в по-голямата част от времето.

Определено Матео ще бъде тенисистът, който задава темпото и физическото му предимство неминуемо би трябвало да изиграе своята роля. Италианецът със сигурност ще държи инициативата по време на срещата, като недотам активния стил на втората ни ракета е добре дошъл за него, тъй като ще има възможността да го поставя под непрекъснат натиск и постоянно да има нужното време, за да се нагласи на форхенда си.

Как би могъл да противодейства Димитър Кузманов?

Наглед Мико няма нужната вариативност и агресия, чрез които да създаде някакви трудности на Беретини, но не винаги всичко е каквото изглежда и той категорично няма да излезе примирен на корта и ще се бори до край. Кузманов трябва да е готов да се отбранява през големи периоди от сблъсъка, само че това не означава да изпада в глуха защита и той ще бъде длъжен да изостря темпото с любимия си дланен удар по диагонала при първа възможност, защото световният номер 10 не е свикнал да бъде в дефанизивна позиция и често се пропуква при подобни ситуации.

Пловдивчанинът освен това ще трябва да рискува повече на начален удар, за да не става лесна плячка на огневата мощ от другата страна на мрежата и е задължително да търси преимуществено бекхенда на опонента си, ако иска да се задържа за максимално време в размените от основната линия, очаквайки евентуална грешка от страна на световния номер десет. 

Главната задача за родния ни представите се явява накъсването на ритъма на Матео, което може да постигне чрез миксиране с къси топки, слайсове, удари с различна дълбочина и характеристика, както и резки промени на темпото. Играе ли праволинеен тенис, то българският тенисист до голяма степен би бил обречен на провал.

Очаквания и коефициенти:

Истината е, че това са състезатели от съвсем различна категория и едва ли има някой познавач на играта, който би предрекъл нещо различно от победа за Матео Беретини, макар че не вярвам Кузманов да бъде в ролята на просто един спаринг партньор и не изключвам да създаде известни проблеми на италианеца. Все пак обаче Беретини е твърде голямо препятствие на този етап за пловдивчанина и вероятно няма да допусне да загуби дори сет.

Букмейкърите също не са никак оптимистично настроени относно получаването на някаква сензация и оценяват шансовете на Мико за успех със ставка от 9.00, докато евентуална победа на Матео се котира на 1.08, което нагледно показва огромното фаворизиране на водача в схемата. За нас пък остава да се надяваме чудото да се случи и да подкрепим втората ни ракета, а мачът отново ще може да наблюдавате на традиционните линкове в Tennis.bg!

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Димитър Кузманов срещу Матео Беретини (анализи, очаквания и коефициенти) Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | анталия | димитър кузманов | матео беретини | Превютa

Коментари





Следвайте ни в Facebook