Джокович: Хората не разбраха какво точно стана в Австралия; накрая исках да се прибера

от в 13:57 на 11.01.2023
Мирела Николова

Началото на 2022 година се превърна в същински кошмар за Новак Джокович, след като тогавашният световен номер едно не бе допуснат да влезе в страната заради отказа си да се ваксинира и бе депортиран след двуседмичен престой в имиграционен хотел. Въпреки че съдът официално призна правото на сърбина да пребивава в Австралия посредством "медицинско изключение", то в крайна сметка след еднолично решение на тогавашния министър на имиграцията Алекс Хоук балканецът бе депортиран под претекст, че "ще създаде антиваксърски настроения сред австралийското население".

Впоследствие балканецът нееднократно призна, че случилото се е оставило трайни следи в съзнанието му и дълго време не е успял да се възстанови ментално след въпросните събития. Няколко месеца по-късно строгите Covid-мерки в Австралия бяха премахнати и Ноле получи възможност да се състезава на предстоящия Аустрелиън Оупън. Няколко дни преди началото той даде интервю пред австралийската медия 9News, в което се върна към събитията през миналата година и за пореден път разкри колко тежко му е било да приеме всичко случило се.

"През миналата година бях в центъра на всички новини, свързани с COVID, ваксини и прочие. От нищото се превърна в злодея на света, което е нещо ужасно за един спортист. В медиите не се пишеше нищо хубаво за мен. Останах вкъщи в продължение на няколко седмици, почти не излизах навън. Просто се надявах, че ситуацията ще се успокои и ще се нормализира, както се и случи, но истината е, че следите от всичко това са все още там.

Случилото се ме преследваше няколко месеца по-късно и не знаех, че ще окаже такова влияние върху играта ми. Не ми беше лесно да се възстановя ментално. По време на всяка една пресконференция ми бяха задавани поне един или два въпроса, свързани с Австралия. Дори и да исках да продължа напред, хората продължаваха да ми напомнят за станалото.

Разбирам защо хората имаха толкова негативно мнение за мен, но трябва да кажа, че медиите изопачиха случилото се, представяйки го по напълно грешен начин. Много хора и до днес не знаят какво точно се случи, те продължават да имат грешна представа.

Всъщност двама или трима мои колеги бяха пристигнали в Австралия 10 дни преди мен с абсолютно същото изключение. Аз единствено следвах правилата. Моето изключение беше издадено от независим орган и лекарска комисия, които не знаеха чия е молбата. Дойдох в Австралия с напълно изрядни документи.

Впоследствие всичко излезе от контрол и хората ми слагаха всевъзможни етикети. Случилото се придоби изключителни мащаби в медиите и аз не можех да се боря срещу всичко това, дори не исках да се замесвам. В началото дойдох тук, защото имах желание да играя тенис, но в един момент след всичката лудост около мен просто исках да се прибера вкъщи. 

Най-много ме боли от това, че повечето хора са си изградили грешна представа за случилото се. Медиите ме представяха в негативна светлина в продължение на месеци, което опетни името ми. Въпреки всичко обаче това е нещо, което трябва да приема. Не бих казал, че заради него ще бъде забравено всичко, което съм постигнал на и извън корта, но отекна толкова много по света, че много хора ще го помнят още дълго време и ще ме преследва до края на живота ми", завърши 21-кратният носител на трофеи от Големия шлем.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович: Хората не разбраха какво точно стана в Австралия; накрая исках да се прибера Мирела Николова
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2023 | интервю | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook