Джокович: Искам да се завърна в Мелбърн; случилото се ме мотивира допълнително

от в 00:23 на 18.02.2022
Мирела Николова

 Новак Джокович ще се завърне в Тура през следващата седмица на турнира в Дубай, като това ще бъде първа негова изява на корта след злощастните събития през януари и депортирането му от Австралия. През днешния ден Сръбската национална телевизия излъчи интервюто на световния номер едно, в което той даде отговори на някои от най-често задаваните въпроси във връзка със случилото се от началото на годината. 

За събитията в Австралия

- Винаги ще помня всички прекрасни неща, които ми се случиха в Мелбърн. Имах много специални моменти там както в професионален, така и в личен план. Въпреки събитията тази година се продължавам да имам страхотна връзка с Австралия. Случилото се през тази година беше напълно неочаквано. Ще бъде трудно да го забравя, но искам да се върна в Мелбърн в бъдеще и отново да играя на Rod Laver Arena.

За финала на Аустрелиън Оупън

- Не ми беше лесно да гледам мача за титлата и въпреки че нямах желание да го правя, бях принуден поради обстоятелствата у дома. Жена ми и синът ми го наблюдаваха. Бях неутрален - който и да беше спечелил, аз губех във всеки случай, нали така? (смее се). Не исках да бъда твърде емоционално ангажиран, исках да бъда на корта.

За отношенията си с Медведев

- Даниил е изключително добър човек, имаме страхотни отношения помежду си, уважавам го. Мисля, че самият той оценява, че му помагах, когато беше млад. Тренирахме заедно, давах му съвети, отговорих му на някои въпроси. Отношенията ни се подобряват непрекъснато.

Той ми изпрати съобщение 45 минути след финала в Мелбърн, което ме изненада. Не бих искал да споделям съдържанието на съобщението, тъй като е лично, и ще разкрия само, че изразихме взаимната си подкрепа един към друг в този момент. Даниил винаги е неподправен и не се страхува да изразява мнението си. Невинаги е политически коректен, което няма да се хареса на много хора - напомня ми за мен в това отношение.

За интервюто пред L'Equipe

- Това беше грешка. Уважавам Франк (Рамела), който ми взе интервюто, той е в тенис средите по-дълго от мен. Отлагахме това интервю известно време и разбрах, че съм положителен чак след като той вече бе пристигнал в Белград. Не свалих маската си по време на цялото интервю, спазвах физическа дистанция. Не бях с маска единствено на фотосесията, но в този период и Франк, и фотографът бяха на няколко метра от мен. Признавам, че това, което направих, беше егоистично, беше грешка. Разбирам, че не всички хора ще ми простят и разбирам критикуващите ме.

За публикацията си в Instagram, в която разкри, че е получил медицинско изключение и че ще пътува за Австралия

- Възпитан съм да ценя искреността. Бях наясно, че името ми се споменаваше в медиите през последните 2-3 месеца. Исках да бъда открит пред обществото. Не съжалявам. Няма как да знам дали нещата щяха да бъдат различни, ако не бях публикувал това. Никога не ми е минавало през ума, че ще трябва да говоря за медицинските си досиета, за да играя тенис.

За шансовете си да спечели титлата, ако беше играл на Аустрелиън Оупън

- Нищо в живота не е гарантирано, но имайки предвид резултатите ми в Мелбърн през годините, харесвах шансовете си в Австралия тази година. Когато играя на Rod Laver Arena, имам чувството, че съм в задния си двор. От уважение към Рафаел Надал, който триумфира, както и към всички останали играчи, не смея да твърдя, че щях да спечеля, но мисля, че имах добър шанс.

За реакцията на останалите тенисисти

- Уважавам колегите си и разбирам, че някои от тях не искаха да говорят публично за това, а други ме критикуваха или не одобриха начина, по който влязох в Австралия. Иска ми се само да изслушат моята гледна точка за случилото се. Позицията, в която бяха поставени, не беше приятна. Имаше толкова много внимание върху целия този казус и разбираемо, искаха да говорят за себе си и за турнира.

Ник Кирьос ме изненада приятно, благодарих на него и на всички останали, които се застъпиха за мен, Ализе Корне например. Получих много съобщения от някои играчи, но те нямаха желание да изразят позицията си публично. Разбирам ги, ситуацията беше сложна.

За бъдещите си планове

- Избрах да се съсредоточа върху нещата, които вече съм постигнал, и да бъда благодарен за тях. Не знам какво ми е подготвило бъдещето. Надявам се на най-доброто и усещам, че все още имам време. Всичко, което се случи, ще повлияе на завръщането ми в Дубай. Ще се опитам обаче да канализирам цялата тази енергия и да я превърна в гориво както психически, така и физически. Несъмнено в момента имам допълнителна мотивация.

Олимпийски медал, особено златен, винаги е бил моя голяма цел. За съжаление, нямах шанс да се боря за него в миналото. Планирам да играя в Париж през 2024 г. Превъртах мача си със Зверев в Токио много пъти, опитвайки се да разбера какво се обърка. Играх превъзходно до този момент, но изведнъж усетих, че се движа на изпарения както психически, така и физически.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович: Искам да се завърна в Мелбърн; случилото се ме мотивира допълнително Мирела Николова
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън | Аустрелиън Оупън 2022 | даниил медведев | интервю | любопитно | Ник Кирьос | новак джокович | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook