Джокович: Нямаше да играя без да вярвам, че мога да съм най-добър (видео)

от в 21:34 на 14.07.2018
Георги Христов

Новак Джокович постигна най-голямата си победа си от 2016 година, когато за последно бе финалист в турнир от Големия шлем. Сърбинът стигна до 27-и успех в кариерата си над Рафаел Надал като го надигра в полуфиналите на Уимбълдън с 6:4, 3:6, 7:6(9), 3:6, 10:8 за общо пет часа и 14 минути на корта.

"Много, много доволен съм. Реагирах наистина емоционално след срещата, защото чакането за мен бе много дълго - бяха дълги 15 месеца, в които трябваше да преодолея много неща. Това бе важен момент на задоволство за мен," обясни Ноле, който за пети път достига до финала в Лондон.

Той ще има за съперник Кевин Андерсън, който спечели втория най-дълъг мач в историята на Уимбълдън в петък, когато победи Джон Иснър след пет часа и 36 минути на корта. Сърбинът води с 5:1 в преките срещи срещу двуметровия гигант. Преди три години Джокович успя да направи обрат от 0:2 сета срещу Андерсън в осминафиналите на Уимбълдън.

"Трудно ми е да повярвам, че щях да продължавам да играя тенис, ако истински не вярвах, че отново мога да бъда най-добър в това, което правя. На всеки турнир имам най-високите възможни цели," сподели бившият №1.

Новак до момента има 12 победи и 9 загуби във финали на Големия шлем, а Андерсън загуби през миналата година в спора за трофея на Откритото първенство на САЩ.

"Не знам дали ще бъде изявен фаворит в този мач. Смятам, че ще бъде равностойно, Кевин няма какво да губи. Той игра финал на US Open миналия сезон. Определено играе най-добрия тенис в кариерата си. Успя да спечели два епични петсетови мача. Не мисля, че има какво да губи утре. Ще опита да покаже мощната си игра, а аз се надявам да оцелея в бурята," пошегува се Джокович.

Ноле стана тенисистът с най-много победи срещу Надал в Големия шлем - 5. След него е Роджър Федерер с 3, а с по две са Давид Ферер, Лейтън Хюит, Жил Мюлер и Анди Мъри.

"Трудно ми е да опиша с думи това, което чувствам. Преминах през много трудни моменти в последните 15 месеца. Да стигна до финал като победя най-добрия играч в света, в един от най-дългите мачове, това е над всичко, което съм си представял," заяви щастливият Ноле.

Самият Джокович направи интересно разкритие - дълго се е чудил дали да играе изобщо на Уимбълдън след разочарованието на "Ролан Гарос".

"Реших да участвам, въпреки че бях много разочарован в Париж след мача. Възстанових се и ми се играеше отново. Това бе чудесно решение. Направих чудесна седмица в Куинс, която се получи отлична като подготовка за Уимбълдън. Сега съм на финал и съм много, много щастлив," каза Новак, който уточни, че организаторите са решили мачът да се доиграе при пуснат покрив.

"Изключително горд съм. В хода на мача много пъти изпуснах нервите си. Случи се в такъв момент да загубя сервиса си и сет. Надал си е Надал и знае как да се възползва от тези ситуации. Беше изумителен мач от всяка гледна точка. Видяхте, че дори и колкото да си добър като Федерер, понякога е трудно да контролираш емоциите си," анализира още победителят.

Новак отговори и на един простичък въпрос - кога е разбрал, че официално "се е завърнал" сред най-добрите в света. "Вероятно в Рим. Беше много добър турнир за мен. Целият сезон на тревни кортове е страхотен и започвам да усещам, че играя на най-високо ниво."

Той говори и за Рафаел Надал. "Ако ви покажа моя крак, ще разберете какво е усещането да играете с него (смее се). Той е вероятно най-великият боец на корта, бори се за всяка точка и е много труден за побеждаване на всяка настилка. Излизайки на корта срещу него, знаеш че ще се изпотиш при всяка една точка. Изтощава те до последно."

"Да, имал съм моменти на съмнение, на неувереност и съм бил отегчен - дали и как да продължа. Всеки преминава подобни. Не знам човек, който винаги е уверен на 100% и непрекъснато позитивен. След всичко, което преминах, днешният успех е още по-значим. Преодолях много препятствия."

Статистиката също е категорична - Джокович надиграва №1 в света на турнир от Големия шлем за първи път от 2011 година. Тогава той пак победи Надал на Уимбълдън.

Финалът в неделя от 16,00 часа българско време.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович: Нямаше да играя без да вярвам, че мога да съм най-добър (видео) Георги Христов
Теми:  
новак джокович | тенис | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook