Джокович оцеля в забележителния трилър срещу Циципас и ще играе на петия си финал на Ролан Гарос!

от в 21:18 на 09.10.2021
Марк Хаджижеков

Новак Джокович бе на път да допусне един от най-фрапантните обрати за всички времена, след като световният номер едно водеше с 2:0 сета на Стефанос Циципас, а в третата част сърбинът достигна и до мачбол на собствен сервис. Последва обаче мобилизация на младия грък, който съумя да изравни резултата в срещата, преди в крайна сметка да отстъпи след 6:3 6:2 5:7 4:6 6:1 в трилър, продължил почти четири часа. Така ,,Джокера" се класира за финала на Откритото първенство в Париж за пети път в своята кариера, като за трети път в заключителния мач в Париж Ноле ще премери сили с 12-кратния шампион на надпреварата - Рафаел Надал. 

Джокович запозна срещата наглед колебливо, изоставайки с 0:40 на начален удар, но впоследствие сърбинът изигра серия от солидни точки, за да не допусне позволи да се стигне до пробив в самото начало на мача. 

Пропуснатите възможности разколебаха Стефанос, който на свой ред бе изправен пред брейкболи, но за разлика от своя съперник гъркът не издържа на напрежението и инкасира пробив. Това позволи на ,,Джокера" да заиграе по-освободено, като шампионът от 2016 г. задържа аванса си до края на откриващата част. 

Във втория сет Циципас сякаш имаше игрово предимство, като гъркът често пъти се позоваваше на острия си дланен удар, за да печели голяма част от разиграванията. Това позволи на Стефанос да достигне до възможности за пробив отново в първото подаване на опонента си за сета, но и този път опитите на младока не се увенчаха с успех. 

Всъщност пробивът дойде изневиделица, след като при 2:2 Циципас водеше с 40:0 на начален удар, но последваха няколко фрапантни пропуска от удар над глава, като в крайна сметка Джокович отново излезе печеливш и от завързаната ситуация. 

И при 4:2 първият поставен спечели гейм от ретур, след като изоставаше с 0:40, което наклони съвсем везните в този сблъсък в полза на фаворита. 

Сюжетът в началото на третата част се повтори с пълна сила, като Джокович отново отпусна възможност за брейк в първото си подаване за сета, но до пробив така и не се стигна. Впоследствие двамата тенисисти започнаха да печелят сервис геймовете си по-убедително, а мачът влезе в период на продължителна равностойност. 

Циципас продължаваше да се бори макар неблагоприятното развитие на втория сет, но при 4:4 последва нова безупречна тенис продукция от ракетата на световния номер едно, който в този момент реализира пробив. Джокович дори впоследствие достигна и до мачбол на свой начален удар, но последва спад в представянето на сърбина, а при общо десетия си брейкбол в рамките на целия мач Циципас реализира моментално връщане на пробива, позволило му да остане ,,жив" в този сблъсък. 

Не само че гъркът оцеля, ами скоро поведе и с 6:5, а след фамозен печеливш удар от форхенд Стефанос съумя да спечели третата част на срещата. През четвъртия сет двамата си размениха ролите спрямо първия и втория, като Джокович материализира едва една от 11 възможности за пробив, докато статистиката сочеше 2/2 при гръцкия тенисист. 

В крайна сметка при 5:4 Циципас спечели нов гейм от ретур, за да форсира пета решаваща част. В нея обаче енергията на шестия в света рязко спадна, а Джокович веднага се възползва от слабостта на съперника си, реализирайки най-накрая пробив, като впоследствие световният номер едно дублира аванса си от брейк, за да поведе с 5:1. 

Последва нова качествена продукция от посрещане за Ноле, който след шестия пореден гейм на сметката си най-накрая се класира за петия си финал в Париж. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович оцеля в забележителния трилър срещу Циципас и ще играе на петия си финал на Ролан Гарос! Марк Хаджижеков
Теми:  
новак джокович | Обзори | ролан гарос | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook