Джокович срещна първия си сериозен тест, но мечтата за "Календарен шлем" е жива!

от в 00:28 на 05.09.2021
Мирела Николова

Световният №1 Новак Джокович се приближава към заветната титла в Ню Йорк, след като сломи съпротивата на Кей Нишикори, за да си подпечата билета за втората седмица на тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ. Сърбинът изпита известни колебания в някои отрязъци от сблъсъка, но въпреки това съумя да покаже класата си във важните моменти и се поздрави с успеха след 6:7(4) 6:3 6:3 6:2 По този начин трикратният шампион на US Open за 13-и път се класира за осминафиналната фаза, където ще се изправи срещу победителя от срещата между Аслан Карацев и Дженсън Бруксби.

В откриващите минути на двубоя световният №1 изигра изключително слаб сервис гейм, в който допусна 3 непредизвикани неточности, съчетани с двойна грешка, които подариха на японеца ранен аванс от пробив - 2:1. Това бяха единствените проблеми за Новак на начален удар, тъй като той незабавно стабилизира представянето си и дори успя да притисне съперника си в шестия гейм, но Нишикори показа страхотна игра в дефанзивен план и опази подаването си. Джокович продължи да притиска своя противник и постигна целта си в следващото му подаване, когато няколко пропуска от страна на световния №56 възвърнаха паритета в резултата - 4:4.

Последваха рутинно спечелени геймове за сервиращите и така се стигна до тайбрек. В него сърбинът игра твърде предпазливо, което позволи на Нишикори да поема инициативата в разиграванията и да предизвиква неточности от ракетата на топ поставения, и така дебютната част отиде на сметката на по-нискоранкирания тенисист.

20-кратният шампион от Шлема стартира по убедителен начин във втория сет и поведе с ранен брейк и 2:1. Той срещна множество затруднения при затвърждаването му, тъй като ретурите на японеца бяха изключително агресивни и често създаваха главоболия на първия в света, който трябваше да спасява цели 5 брейкбола, но показа характер и успя да съхрани преднината си. В следващото си подаване той също бе изправен пред трудности, ала отново не позволи да се стигне до връщане на брейк и след нов пробив при 5:3 изравни отделните части.

Началото на третия сет отново бе по-добро за Ноле, чиято игра се намираше в страхотен подем. Той използваше максимално ширината на корта, насочвайки изключително прецизно ударите си в противниковата половина, което му донесе преднина от ранен брейк и 4:1. Точно когато изглеждаше, че белградчанинът е поел контрола върху мача, представянето му претърпя значителен спад и след две поредни двойни грешки, придружени с неубедителна игра от основната линия, допусна да загуби подаването си, въпреки че водеше с 40:0. Последва обаче незабавно мобилизиране на водача в ранглистата и той побърза да си върне лидерството в резултата, нанасяйки пробив в ответния сервис гейм на Нишикори, който се оказа и решителен за изхода на сета.

В четвъртата част силите бяха напълно изравнени до 2:2, когато Джокович показа класата си и направи чудеса в дефанзивен план, за да пречупи противника си и да осъществи пробив. Това даде нужния импулс в играта на Новак, който се чувстваше все по-комфортно на корта и скоро успя да дублира аванса си от пробив, за да поведе с 5:2, а оттам насетне път назад за японския представител не съществуваше.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович срещна първия си сериозен тест, но мечтата за "Календарен шлем" е жива! Мирела Николова
Теми:  
atp | us open | кей нишикори | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook