Джокович срещу Надал №56 - битка за място в историята (превю)

от в 01:09 на 11.10.2020
Марк Хаджижеков

Ето че мечтаният финал между първите двама тенисисти в света на Ролан Гарос стана факт! Най-накрая ще можем да се насладим на тенис от най-висока класа - дербито на десетилетието, поредният мач, който може да бъде окачествен като съвременно тенис пиршество между двама от най-разпознаваемите шампиони на модерната тенис епоха. Новак Джокович и Рафаел Надал ще се изправят един срещу друг за рекорден 56-ти път в своето легендарно съперничество, като залогът в предстоящия сблъсък между двете живи легенди на тениса е на космическо равнище. ,,Джокера" ще се бори за ,,Двоен Кариерен шлем" - тоест ще се опита да спечели поне две титли от всяка ,,Мейджър" надпревара, като досега никой тенисист не може да се похвали с подобно постижение. ,,Краля на клея" пък ще се бори както за рекордна 13-та титла на клея в Париж, така и за 20-ти трофей от Големия шлем, с което ще изравни рекордния брой на Роджър Федерер - досегашния лидер по това отношение. Легендарният ,,мач за историята" ще се проведе в неделния ден с начален час 16:00 българско време. 

Това ще бъде трети финал между Джокович и Надал в Париж 

Това само по себе си показва постоянството на двамата ,,гладиатори" през годините. Всъщност единствената причина Джокович все още да не е спечелил ,,Двоен Кариерен шлем" или троен, или четворен такъв, се казва Рафаел Надал. Манакорецът се превърна в един от най-изумителните спортисти за всички времена само заради постиженията си на глината в Париж. Рафа е спечелил цели 12 пъти титлата на Ролан Гарос, като испанецът също така може да се похвали с цели 99 победи в Париж срещу само 2 загуби. Е, едно от двете му поражения идва именно срещу предстоящия му съперник. 

Първият финал между двамата се състои през 2012 г., когато Надал печели първите два сета, но губи третия. В четвъртия Джокович повежда с пробив, но започва да вали дъжд и мачът е отложен за понеделник. В понеделник Рафа се мобилизира и приключва работата в четири части. 

Вторият финал се състои през 2014 г. Тогава Джокович видимо е по-добрият тенисист на корта през първия сет и половина, но постепенно Рафа започва да играе все по-силно, като в крайна сметка ,,Матадора" реализира обрат и постига нов успех в четири части. 

Двамата също така имат още 5 сблъсъка на Ролан Гарос 

Първият такъв идва през далечната 2006 г. на четвъртфиналите, когато Надал взима първите два сета, преди Джокович да се откаже. 

През 2007 г. и 2008 г. тенисистите играят на фаза полуфинал, като и в двете години Рафа печели убедително с 3:0 сета. 

През 2013 г. обаче ставаме свидетели на един от най-епичните мачове в модерната история на тениса, като този път Джокович стига до пети сет, в който нелепа грешка при удар над глава му коства аванс от брейк, а в крайна сметка сърбинът отстъпва след 9:7 в петата част. 

Така идва ред на последната им среща в Париж, която става факт през 2015 г., иначе казано годината на Джокович. В онзи период Надал бе далеч от оптималната си спортна форма, което помогна на Ноле да нанесе на левичаря едва втората му загуба на Ролан Гарос, като сърбинът при това надделява с 3:0 сета. 

Какво ще можем да очакваме утре? 

Джокович безспорно е играчът на годината - 37 победи и само 1 поражение, като едната загуба на Новак е служебна, а тя идва след дисквалификация срещу Пабло Кареньо Буста на осминафиналите на US Open. Това ще рече, че световният номер едно действително не е вкусил истинска загуба през сезон 2020, а това определено респектира всеки тенисист, стоящ от другата страна на корта. Освен това тази невъобразима победна серия дава огромна доза самочувствие на Джокович, който винаги може да се уповава на пословичната си психическа устойчивост във важните моменти на срещите. 

Надал също се представя доста добре през годината. Рафа спечели титлата на турнира в Акапулко, но пък в Рим претърпя изненадващо поражение от Диего Шварцман на полуфиналите. Макар че не загуби сет по пътя си към финала на тазгодишното Открито първеснтво на Франция, в играта на Надал липсва агресивността. Испанецът сякаш се е повлиял от липсата на турнирна практика, което видимо се е отразило на офанзивния му тенис. Всъщност в мачовете си на четвъртфиналите и полуфиналите съответно срещу Яник Синер и Диего Шварцман левичарят често пъти даваше инициативата на своите опоненти, които не бяха достатъчно добри, за да преодолеят вездесъщата защита на Надал. Ако иска да има шансове за успех утре обаче, Рафа ще трябва да рискува повече. 

Джокович, от своя страна, игра превъзходен тенис до четвъртфиналите. Световният номер едно играеше със завидна лекота и прецизност - всичко се получаваше в играта му. Последваха обаче два крайно сложни двубоя за Ноле, който загуби първия сет срещу Пабло Кареньо Буста, преди все пак да триумфира в четири сета, а на полуфиналите за много малко не позволи на Стефанос Циципас да извърши може би най-голямата ,,кражба" на мач, като все пак ,,Джокера" съумя да надхитри съперника си и да го отстрани в пет сета. 

Условията ще бъдат от огромно значение за изхода на този мач. Ще бъде хладно в Париж, а кортът ще бъде сравнително влажен, тъй като проливни дъждове в нощта преди мега сблъсъка ще залеят кортовете на френската столица. Тези условия ще попречат на Надал да използва невероятния си топспин от форхенд, като топката няма да се вдига на неудобно високо ниво за бекхенда на Джокович. Кортът ще бъде по-бавен, което ще направи двубоят значително по-физически, което пък ще бъде в полза на Рафа, който е прекарал значително по-малко време от съперника си. Джокович бе длъжен да прекара над четири часа на корта в полуфиналния си мач, а стигне ли се до нова продължителна битка, не се знае доколко 33-годишният сърбин ще може да издържи на темпото. 

Очаквания 

Макар че през последните години Джокович несъмнено преобърна коренно съперничеството си срещу Рафаел Надал, започвайки да побеждава световния номер две на всякакви настилки по всякакви начини, ,,Краля на клея" не случайно е ,,Краля на клея". Надал влиза като фаворит за 13-та титла на Ролан Гарос - испанецът става друг човек, стъпи ли на клей, още повече ако територията на глината се намира в Париж. ,,Матадора" може да се позове на поразяващото самочувствие, което го обзема, озове ли се на корт ,,Филип Шатрие". 

Тежестта ще бъде върху Джокович. Макар и да има психическо преимущество срещу този си съперник през последните няколко сезона, ,,уравнението" на Ролан Гарос винаги ще притежава различни измерения щом се включи неизвестното под име ,,Рафа Надал". А всъщност неизвестното е сравнително известно - известно е, че Джокович ще трябва да изиграе блестящ мач, за да има шанс да се добере до втора титла в Париж; известно е, че сърбинът няма да има право на пропуснати възможности, които да налеят още повече самочувствие на неговия съперник; известно е, че корт ,,Филип Шатрие" е вторият дом на Надал, а испанецът през годините не е показвал особена гостоприемност там. 

Какво сочат коефициентите? 

Очаквано, ,,Краля на клея" влиза като фаворит във финалния мач, провеждащ се на червено. Букмейкърите определят вероятност от 1.72 за победа в полза на Надал, докато ,,Двоен Кариерен шлем" за Ноле се оценява на шанс от 2.20 пункта. 

Не се знае какво ще ни представят и този път тези двама титани на съвременния тенис, но едно е ясно - всички ние ще се насладим на едно превъзходно тенис пиршество, а неделният ден ще представлява празник за тениса. Очаква ни мач за историята, като несъмнено Джокович и Надал отново ще разгърнат цялата красота на този спорт. Нека по-добрият победи! 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович срещу Надал №56 - битка за място в историята (превю) Марк Хаджижеков
Теми:  
новак джокович | Превю | рафаел надал | ролан гарос | тенис анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook