Джокович за двата отборни турнира: Ще са посредствени

от в 14:16 на 15.11.2018
Мария Петрова

Турнирът за “Купа Дейвис" в нов формат и Световна отборна купа на АТР няма да работят за доброто на тениса и това ще доведе до две посредствени надпревари, смята завърналият се на върха в световната ранглиста Новак Джокович.

През август Международната тенис федерация (ITF) получи разрешение да организира “Купа Дейвис" в нов формат през следващата година, а финалната фаза ще противопостави 18 нации през ноември в Мадрид. Няколко от водещите тенисисти, включително Джокович, критикуваха решението на ITF за организиране на турнир в края на тежък сезон от 11 месеца, а Александър Зверев дори заяви категорично, че ще пропусне тази надпревара.

Междувременно, АТР пък планира да организира Световна отборна купа, която ще се конкурира с турнира на ITF.

По-късно днес ръководството на АТP, Тенис Австралия и Новак Джокович ще дадат пресконференция в Лондон по повод създаването на Световна отборна купа през януари 2020-а година. Турнирът ще бъде проведен в Австралия преди началото на Откритото първенство в Мелбърн и ще включва 25 отбора, които ще разпределят награден фонд от 15 милиона долара.

Джокович смята, че опитите на ITF и АТP да се конкурират ще навредят на спорта.

"Очевидно, положението с “Купа Дейвис" и Световната клубна купа е деликатна. Намираме се в сложна ситуация, с която трябва да се справим. През следващите две години ще играем на тези два турнира, които са почти идентични като формат и са през шест седмици. Това не е добре", каза той.

Турнирът за “Купа Дейвис", който се провежда от 118 години насам, по принцип не е фаворизиран от най-добрите тенисисти и те не участват в повечето от мачовете през годината. Новият формат, промотиран от компанията на испанския футболист Жерард Пике - "Космос", обаче цели да увеличи интереса и Мадрид беше избран за първи домакин.

"Ще се получат два посредствени турнира. Трябва да има само един. Говорил съм с хора от двете страни и мисля, че всички искат обединение. Аз също предпочитам качеството пред количеството", добави Джокович.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович за двата отборни турнира: Ще са посредствени Мария Петрова
Теми:  
жерар пике | купа дейвис | новак джокович | тенис | тенис новини | тенисбг

Коментари





Следвайте ни в Facebook