Джокович: Знам, че съм трън в очите на много хора, но ще се боря с монопола в тениса

от в 19:34 на 20.11.2021
Калоян Соколов

Новак Джокович неведнъж се е застъпвал за своите колеги и не се е страхувал да изказва откровено мнението си, без значение от това как ще бъде прието то от останалите. През миналата година той заедно с Вашек Поспишил създаде Асоциацията на професионалните тенисисти (PTPA), целяща да подпомогне състезателите и да осигури по-добри условия за по-нискоранкираните тенисисти. На последната си пресконференция в Торино световният №1 коментира именно целите на организацията и битката с монопола в тениса:

"Обществото ни трябва да бъде много по-активно и да се отстоява. Това важи за всеки един аспект от нашия живот, защото повечето хора са конформисти и е по-лесно за тях да вървят с тълпата, отколкото да се опитат да отворят очите на останалите за дадена неправда. Аз винаги ще защитя онеправданите чрез гласа си, но почти всеки мисли единствено за себе си в днешни дни.

Това важи в пълна степен за тениса, който е изцяло индивидуален спорт, само че по никакъв начин не съм повлиян от средата, тъй като знам какво представлявам и за какви каузи съм готов да се боря. Наясно съм, че съм трън в очите на много хора, което е свързано с желанието ми да спра властващия през последните години монопол в нашия спорт.

Никога няма да намерите статии колко печели средностатическият тенисист, а винаги ще се пише за сумите, които сме спечелили аз, Надал и Федерер. Никой обаче не споменава как тенисът е третият най-гледаем в спорта в света, но е извън топ 10 по отношение на приходите на играчите. Само първите 350 състезатели в Тура биха могли да се изхранват чрез тази професия, докато случаят изобщо не е такъв в другите най-популярни спортове и там дори 150-тият в света би могъл да печели сериозни суми.

Целта на нашата организация е да се погрижи за точно тези мъже и жени, чието мнение остава нечуто. Елитът винаги ще се грижи за елита, само че тук има едно хлапе от Сърбия, което ще се опита да направи нещата по-добри" - завърши водачът в ранглистата.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович: Знам, че съм трън в очите на много хора, но ще се боря с монопола в тениса Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервю | любопитно | ноак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook