Една легенда напуска спорта завинаги: Роджър Федерер обяви оттеглянето си от тениса

от в 16:30 на 15.09.2022
Калоян Соколов

Всички тенис фенове чакаха със затаен дъх началото на тазгодишния Laver Cup, където се очакваше Роджър Федерер да направи своето завръщане на корта, след като за последно го видяхме в действие на Уимбълдън през 2021-ва година. Тогава Маестрото загуби в четвъртфиналите от Хуберт Хуркач и впоследствие се подложи на поредната операция в областта на коляното, само че възстановяването му не протече според очакванията и 41-годишният играч непрекъснато отлагаше датата си на обратна поява в ATP Тура.

Наскоро швейцарецът даде надежди на своите фенове, тъй като заяви как желае поне още веднъж да играе на "свещената трева" и се очакваше бившият номер едно да използва Laver Cup и надпреварата в Базел като своеобразна подготовка за следващия сезон, но в последните дни постоянно се говореше, че отново старата травма създава сериозни проблеми на 20-кратния шампион от Шлема. В крайна сметка явно Федерер е разбрал, че тялото му никога повече няма да бъде способно да издържа на натоварванията в професионалния спорт и точно поради това легендарният тенисист е решил да прекрати състезателната си кариера, а ето какво точно гласи съобщението, с което Маестрото обяви слизането си от голямата спортна сцена:

"За моето тенис семейство и извън него, от всички подаръци, които тенисът ми е давал през годините, най-великият, без съмнение, са хората, които срещнах по пътя си: моите приятели, моите съперници и най-вече феновете, които дават живот на спорта", каза Федерер.

Днес искам да споделя някои новини с всички вас. Както много от вас знаят, последните три години ме изправиха пред предизвикателства под формата на наранявания и операции. Работих усилено, за да се завърна в пълна състезателна форма, но също така знам капацитета и границите на тялото си и посланието му към мен напоследък е ясно.

Аз съм на 41 години. Изиграл съм повече от 1500 мача за 24 лета. Тенисът се отнесе към мен по-щедро, отколкото някога бих мечтал, и сега трябва да призная, че е дошло времето да прекратя състезателната си кариера. Laver Cup ще бъде моето последно ATP събитие. Ще продължа да играя тенис в бъдеще, разбира се, но не и в турнири от Големия шлем или в Tура.

Това решение ме оставя със смесени чувства, защото ще ми липсва всичко, което тенисът ми даде. В същото време обаче има толкова много за празнуване. Смятам се за един от най-щастливите хора на Земята. Беше ми даден специален талант да играя тенис и го направих на ниво, което никога не съм си представял, при това много по-дълго, отколкото някога съм смятал за възможно" - завърши един от най-успешните тенисисти в исторята.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Една легенда напуска спорта завинаги: Роджър Федерер обяви оттеглянето си от тениса Калоян Соколов
Теми:  
atp | любопитно | отказване | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook