Една различна церемония: Кой е Чичо Муги, който връчи трофея на Джокович в Аделаида?

от в 12:38 на 09.01.2023
Мирела Николова

В тениса нерядко сме ставали свидетели на нетрадиционни церемонии по награждаване, в които съответната държава домакин се стреми да разкрие част от националната си култура, но само в Аделаида можем да видим как старейшина връчва купата на шампиона. През вчерашния ден Новак Джокович завоюва своята 92-ра титла в кариерата, надделявайки над Себастиан Корда във финалната битка, след което бе награден лично от представител на местно аборигенско племе. 

Става въпрос за Мейджър Ланселор Съмнър, който е по-известен в Австралия като Чичо Муги. Той е старейшина на племето нгариндери от Куронг, Южна Австралия, като се стреми да опази културата, обичаите и историята на аборигените и да я предаде на следващите поколения. Чичо Муги иска да покаже на австралийците, че аборигенската култура проповядва споделяне с другите и съвместна работа за благото на цялата общност. Освен това той е популярен и заради приноса си към обществения живот в областта на здравето, социалното благосъстояние и културното наследство на коренното аборигенско население. 

За поредна година Чичо Муги бе поканен на церемонията по награждаването в Аделаида, като още със стъпването си на корта бе силно аплодиран от зрителите по трибуните, след което направи ритуал за "пречистване" на трофеите от негативна енергия. Ритуалът бе високо оценен от Джокович, който по време на шампионската си реч благодари на Чичо Муги за присъствието му на церемонията:

"Искам да кажа, че беше много специален момент да бъда благословен от един от членовете на местното население, което е било по тези земи в продължение на хиляди години. Благодаря, че пренасяте своята култура и история във времето, това е наистина вдъхновяващо. Надявам да се видим през следващата година!".


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Една различна церемония: Кой е Чичо Муги, който връчи трофея на Джокович в Аделаида? Мирела Николова
Теми:  
atp | Аделаида | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook