Ема Радукану и всички рекорди, които постави с трофея на US Open (пълен списък)

от в 13:00 на 12.09.2021
Мирела Николова

През вчерашния ден станахме свидетели на най-неочаквания финал в историята на тениса, тъй като една срещу друга бяха противопоставени две тийнейджърки в лицето на 18-годишната Ема Радукану и Лейла Фернандес, която е само с една година по-възрастна от своята съперничка. Въпреки че и двете момичета показаха вдъхновяваща игра както на финала, така и в хода на целия турнир, шампионката трябваше да бъде само една и това беше Радукану. С този си триумф британката записа името си в историята на тениса, поставяйки три забележителни рекорда.

Първата шампионка, тръгнала от квалификациите

В началото на надпреварата Ема бе ранкирана под номер 150 в световната класация и трябваше да премине през пресявките, за да намери място в основната схема. Това обаче далеч не представляваше проблем за 18-годишната състезателка, която не загуби сет нито в квалификациите, нито в същинската част на турнира, докато достигне до заветната цел.

Първата тенисистка, която печели над 2000 точки на един турнир

Благодарение на изключителния си рейд от пресявките до титлата Радукану си заработи общо 2060 точки за световната ранглиста (2000 от основната схема и 60 от квалификациите), което ще ѝ гарантира скок от 127 пункта и изкачване до 23-ата позиция от понеделник.

Първата състезателка, която печели титла от Шлема още при втората си поява на "мейджър" надпревара

Звездата на Ема изгря на тазгодишния Уимбълдън, където тя получи "уайлдкард" за основната схема и достигна до осминафиналите, където обаче травма не ѝ позволи да продължи напред. Откритото първенство на САЩ бе едва второто участие на британката на турнир от подобна категория, а спечелването на трофея я превърна в единствената тенисистка до този момент, която триумфира още при втората си поява на голямата сцена.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ема Радукану и всички рекорди, които постави с трофея на US Open (пълен списък) Мирела Николова
Теми:  
wta | ема радукану | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook