Фантастичен Беретини сломи съпротивата на Алкарас в четиричасов тенис спектакъл!

от в 09:08 на 21.01.2022
Калоян Соколов

Карлос Алкарас и Матео Беретини ни дариха с най-драматичния и качествен двубой на тазгодишния Аустрелиън Оупън, в който атакуващият тенис царуваше и станахме свидетели на много високо темпо на игра от самото начало до последното разиграване. В крайна сметка по-опитният състезател за пореден път показа, че притежава шампионски манталитет и осъществи зрелищен успех, за да намери нясто в осминафиналите на надпреварата - 6:2 7:6(3) 4:6 2:6 7:6(5).

Това е второ класиране за Беретини на тази фаза в Мелбърн, след като го стори и през изминалия сезон, а сега ще трябва да преодолее съпротивата на Гаел Монфис, ако иска да надгради над това си постижение.

Срещата започна с два поредни много трудни сервис гейма за Матео и младокът неизменно имаше предимство, когато се стигне до продължителна размяна, а ретурите му работеха безотказно. Беретини обаче съумяваше да извлече най-доброто от своя начален удар, което му позволи да се задържи в резултата, докато Алкарас допусна неочакван спад в действията си и италианецът затвори откриващия сет в своя полза, реализирайки серия от четири поредни гейма.

Подемът на световния номер 7 продължи с пълни сили във втората част, където той на бърза ръка се откъсна с пробив напред. По-високоранкираният играч действаше по безмилостен начин с форхенда си и стоварваше огромно количество завършващи удари в полето на тийнейджъра. Все пак 31-ият поставен не се отказа, като дочака Беретини да пропусне няколко първи сервиса и осъществи рибрейк, който му позволи да достигне до тайбрек.

Там обаче агресията на римлянина взе връх и можехме да се насладим на неговото желание да атакува от всяка една точка на корта. Мощта на италианеца накара Алкарас да премине в изцяло дефанзивна позиция, а Беретини преливаше от самочувствие и много скоро разполагаше с аванс от 2:0 сета.

Наглед всичко изглеждаше приключило в този момент, ала 18-годишният състезател не беше казал последната си дума, макар че нямаше никакви шансове на посрещане в дълги периоди от сблъсъка. Ибериецът изпълни няколко ретура с максимална сила при 4:4 в третата част и този рискован ход се отплати напълно, защото му донесе решителен брейк и срещата на практика се рестартира.

Игровата настройка на двамата се промени изцяло, тъй като вече Алкарас поемаше по-често инициативата и световният номер 6 заигра необичайно назад от основната линия. Младокът вземаше топката по възходяща линия при всяка една възможност и станахме свидетели на потворение от развоя на първия сет, само че този път испанецът блесна с поредица от четири поредни спечелени гейма и всичко щеше да се реши в петия сет.

Там първите точки за пробив се откриха пред тийнейджъра, но Беретини показа характер и излезе напред  в резултата. Последва тежък сервис гейм от страна на испанеца, само че и той се измъкна благополучно от него и имахме равенство при 2:2. Трудните мигове за сервиращите продължиха с пълна сила, ала неизменно те довеждаха нещата до успешна за тях развръзка, докато не дойде ред на младока да сервира за оставане в мача.

Тогава шестият в света се активизира и скоро имаше мачбол на сметката си, който пропиля с форхенд ретур забит в мрежата и развръзката остана за супер тайбрека до 10 точки.

Там двамата си размениха по един бърз мини пробив, а сблсъкът вече влезе в петия си час. Играчите задържаха началните си удари до 5:4 в полза на Беретини, когато римлянинът пласира тежък форхенд по диагонала и вече докосваше победата. Акларас ведна отреагира с безупречно изпълнена къса, която обаче беше последвана от непредизвикана грешка и финалистът от Уимбълдън имаше преднина от 7:5. Оттам насетне по-опитният играч държеше здраво инициативата и заслужено триумфира в тази истинска тенис епика!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Фантастичен Беретини сломи съпротивата на Алкарас в четиричасов тенис спектакъл! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън | карлос алкарас | матео беретини | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook