Федерер показа, че не е забравил как се играе тенис и се завърна с отлична победа на корта!

от в 18:28 на 10.03.2021
Калоян Соколов

Роджър Федерер направи своето голямо завръщане на световната тенис сцена по повече от впечатляващ начин! Маестрото не беше играл в официален двубой от Откритото първенство на Австралия през миналия сезон, но това почти не оказа влияние върху представянето на бившия номер 1 и той сломи съпротивата на коравия Даниел Еванс със 7:6(8) 3:6 7:5. Швейцарецът все пак със сигурност има какво да подобрява в играта си, само че най-важното е, че сервисът и придвижването му по корта бяха на нужното ниво, за да се класира за втория кръг в Доха, а коляното поне засега изглежда в отлично състояние.

20-кратният шампион от Шлема побърза да покаже как изобщо не е забравил да сервира и директните точки от начален удар заваляха от ракетата му, като форхендът също работеше отлично и носеше много дивиденти за ветерана. Еванс обаче показваше чудеса от храброст в защита и караше опонента си да работи за всяка една точка, което водеше до значително количество предизвикани неточности от страна на Маестрото.

Двамата така и не можаха да застрашат подаванията си в хода на сета, а това доведе до тайбрек, където Федерер набързо взе преднина от 2:0 точки, ала британецът обърна изцяло стечението на събитията и смяната  на полета дойде при 4:2 точки в негова полза. Швейцарецът не се предаде, достигайки до сетбол, който пропиля с груба грешка от драйв воле, само че се реабилитира при третата си възможност, когато пласира неспасяем минаващ бекхенд по диагонала.

Втората част започна позитивно за поставения под номер 2 и той получи първа възможност за пробив, но допусна лека грешка в последвалата размяна. Еванс все пак намери сили да се измъкне, а впоследствие се възползва от открилата се пред себе си възможност и се откъсна напред с 4:1 гейма. 39-годишният състезател пък започваше да прибързва сериозно в търсенето на по-скоростна развръзка в разиграванията, което беше добре дошло за съперника му и игровото надмощие определено се настани трайно в половината на по-нискоранкирания състезател, който безпроблемно вкара мача в трети решителен сет.

В него Маестрото отново се стремеше да налага изключително високо темпо, само че британецът имаше отговор за всеки един опит за атака от страна на Роджър. Световният номер пет продължаваше да задава най-различни ребуси пред противника си, миксирайки играта по всякакъв начин, ала Еванс показваше страхотна борбеност и достигаше до всеки един удар, отправен от втория поставен.

Именно Дан пръв имаше възможност да направи пробив, но Федерер показа защо е толкова голям шампион и отрази двете опасности пред себе си, след като пласира ас по правата и невероятна къса топка от форхенд. Двамата състезатели ставаха все по-настоятелни при ретурите си и сервиращите имаха трудни мигове, обаче никой от тях не успяваше да вземе превес до 4:4.

Тогава швейцарецът проведе подаването си по напълно образцов начин и малко по-късно разполагаше с мачбол, който Еванс отрази със смело излизане към мрежата, а в следващата точка надхитри Маестрото в размяна близост до филето и пласира още едно печелившо воле. Така резултатът стана 5:5, което по никакъв начин не накара Федерер да трепне, и той си гарантира поне тайбрек, затваряйки сервис гейма си с невероятна права от обратния си удар.

Изведнъж аутсайдерът в сблъсъка се поддаде на нервите, допускайки двойна грешка, която бе последвана от нови две непредизвикани и швейцарецът получи два мачбола сякаш от нищото. Вторият поставен пък нямаше нужда от нова покана и приключи двубоя с марков бекхенд уинър, за да се поздрави с първи успех от близо 14 месеца насам и утре му предстои четвъртфинална битка с грузинеца Николоз Басилашвили.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Федерер показа, че не е забравил как се играе тенис и се завърна с отлична победа на корта! Калоян Соколов
Теми:  
atp | даниел еванс | доха | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook