Феноменален Дан Еванс постави световния №1 на колене в Монте Карло!

от в 14:29 на 15.04.2021
Мирела Николова

Един от големите фаворити за титлата на Мастърса в Монте Карло - Новак Джокович, е аут от турнира след поражение от световния №33 Дан Еванс. Британецът демонстрира невероятно ниво на игра по време на целия мач и съвсем заслужено постигна най-големия успех в кариерата си, за който важна роля изигра и безкрайното множество от грешки на топ поставения. Малко над два часа бяха необходими на Еванс да се наложи над именития си опонент днес и да поднесе най-голямата изненада в надпреварата досега след 6:4 7:5, за да си осигури сблъсък с Давид Гофен на четвъртфиналите.

Водачът в ранглистата бе напълно неузнаваем в дебютните минути на двубоя и още в откриващия си сервис гейм допусна 2 двойни и 2 непредизвикани грешки, с които подари на опонента си аванс от ранен пробив. Джокович срещаше трудности с придвижването си по корта и не успяваше да се нагласи удобно при изпълнение на удар, а неточностите от ракетата му продължиха да изобилстват, което доведе до нов брейк и повече от неочаквано начало - 3:0 гейма в полза на Еванс.

След първата почивка в срещата световният №1 бе решен да търси обрат и тотално преобрази играта си, свеждайки броя на пропуските си до минимум. Това веднага оказа своето влияние върху събитията на корта и Ноле върна един от пробивите, след което бе категоричен в своето подаване и стопи изоставането си на 3:2. Той дори получи възможности за връщане и на втория брейк, но британецът показа характер и съумя да опази вече крехкия си аванс след близо 10-минутен гейм. 

Заставайки отново на позиция за ретур, 18-кратният шампион от Шлема бе силно мотивиран да търси изравняване на резултата и все по-често прибягваше до помощта на късите топки, които се превърнаха в негов най-верен съюзник. Благодарение на стабилната си игра от основната линия сърбинът диктуваше разиграванията, като по този начин се добра до втори пробив и възстанови паритета в геймовете за 4:4.

Точно когато изглеждаше, че Джокович вече е взел двубоя в свои ръце, нивото на шампиона от Аустрелиън Оупън претърпя рязък спад и британецът записа противниковото подаване на своята сметка, за да си върне водачеството в частта. Последва тежък сервис гейм за Даниъл, в който световният №1 спаси 2 сетбола, но не успя да стори нещо повече и първата част отиде в историята.

Топ поставеният стартира вихрено втория сет и той беше този, който поемаше инициативата в разиграванията, постигайки феноменални ъгли с ударите си, което го изведе до реализирането на пробив и му помогна да се оттегли на почивката с преднина от 3:0. Подобно на опонента си в първия сет, Джокера също не съумя да удължи серията си и след нови колебания от сервис, придружени от поредица неточности, инкасира брейк.  

Въпреки че Еванс продължи да демонстрира завидни умения в дефанзивен план, в осмия гейм той бе поставен под сериозно напрежение, но 2 безкомпромисни уинъра и брилянтна къса топка му помогнаха да измъкне подаването си. При 5:4 в своя полза Новак отново притисна съперника до стената, като дори достигна до сетбол, който бе пропилян след непредизвикана грешка от бекхенд.

В най-важния момент от сблъсъка играта на сърбина се разпадна на съставните си части и той направи безценен подарък на съперника си, допускайки двойна грешка на брейкбол, който се явяваше и скрит мачбол за по-ниско ранкирания състезател, който след още няколко убедителни точки ликуваше с победата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Феноменален Дан Еванс постави световния №1 на колене в Монте Карло! Мирела Николова
Теми:  
atp | даниел еванс | монте карло | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook